2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drága lehet a búcsú a műanyagtól

A zacskók, szívószálak és az egyéb, ma általános eldobható kellékek tömegének mérséklése önmagában mindenképp kedvező a környezetre nézve, azonban könnyen lehet, hogy a helyettesítő anyagok nagy arányú előállítása is komoly károkat okoz majd.

Ahogy az a Citibank nemrég megjelent átfogó kutatásából is kiderül, a világban forgalomba kerülő termékek csomagolásának közel fele műanyagból készül. A Berry Research adatai szerint évente nagyjából négyszázmillió tonnányi műanyagot állítanak elő világszerte, ennek harmadát pedig fogyasztói termékek csomagolására használják.

Másfél évtized leforgása alatt kétszázmillióval, körülbelül félmilliárdra nőtt az évente legyártott PET-palackok száma Fotó: publicdomainpictures.net

Új válaszok egy régi kihívásra

Az, hogy a műanyag ilyen arányú használata súlyos környezetkárosító hatással jár, nem új keletű felismerés. Ám a világ legjelentősebb gazdasági szereppel bíró országai, úgy tűnik, csak most jutottak el oda, hogy lépjenek is a kérdésben.

Több ismert étteremlánc megszüntette a műanyag szívószálak forgalmazását, és sok  országhoz hasonlóan már jó ideje itthon is lebomló anyagokból készült zacskókat kapunk a bolti bevásárláskor. Mint a Citibank kutatói kiemelik, az átállás terén nemzetközi viszonylatban az Európai Unió az éllovas.

Ez a szatyor 100%-ban lebomlik, mégis többször használható – hirdeti a felirat Fotó: Paul Downey/flickr.com

A műanyagból készült csomagolóanyagok tekintetében jelentős tilalmakkal kell számolniuk a kereskedőknek, és ez egyáltalán nem lesz olcsó: a 2030-ig eltervezett menetrend a becslések szerint évi három és fél milliárd dollárjukba kerülhet a cégeknek.

A műanyaggyártók is reagálnak: kisebb környezeti terhelést jelentő csomagolóanyagokat állítanak elő, illetve jelentős pénzeket fordítanak a hulladék hatékonyabb újrahasznosítására. Miközben más iparágak cégei profitálhatnak is a műanyaggyártás visszaszorulásából, ezek közé tartoznak például a fém- vagy a papírgyártók.

mindenből megárt a sok

Önmagában mindenképpen pozitív a kevesebb műanyagszemét, viszont a helyettesítő termékek egyáltalán nem biztos, hogy orvosolni tudják az eredeti problémát.

Sőt, az általában kíméletesebbnek vélt termékek lehet, hogy még nagyobb károsodást okoznak. Különösen akkor fenyeget ez a lehetőség, ha teljesen ki akarjuk váltani a műanyagot.

A papírzacskó annyiban szerencsésebb, hogy lebomlik, de a gyártáshoz ritkítani kell az erdőket Fotó: pexels.com

A fém újrahasznosítása a kedvezőbb mértékű megtérülés miatt jóval fejlettebb, mint más termékcsoportoknál, de a többletszemétből nagy mennyiségben kerülhet káros anyag a környezetbe.

A Citibank számításai szerint az alumíniumtartályoknak épp Európában van a fejlett világ többi részéhez mérten a legkisebb piaci részesedése. Így szinte biztosra vehető, hogy a műanyag kiszorításának eredményeként elsősorban az öreg kontinensen jelenhetnek meg a mostaninál jóval nagyobb arányban az alumíniumdobozok.

Neked ajánljuk
Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam