2019. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb különleges cet esett áldozatul a tengerben lebegő műanyagnak

Az Atlanti-óceán északi részén, Skye szigeténél egy ritka bálnafaj, a Cuvier-féle csőrös cet egy példányának tetemét mosta partra a víz. A tudósok azt gondolták, hogy csupán egy kissé szokatlan csontváz lesz belőle a helyi múzeum számára, ám a boncolás során megrendítő felfedezést tettek. 

A szerencsétlenül járt Cuvier-féle csőröscet körülbelül 6 méter hosszú volt, a súlya pedig majdnem 2 tonna, holott egy kifejlett, egészséges csőrőscet körülbelül 4 tonna – egyértelmű volt, hogy valami nincs rendben az állattal.

Az állat gyomrából 30 nejlonzacskó került elő, bevásárlószatyrok, chipses zacskók és jégkrémek csomagolása dugította el teljesen az emésztőszervrendszerét.

Fotó: Spektrum Magyarország/youtube.com

A sötétségben a bálna tápláléknak érzékelte a műanyagszemetet, ami eltorlaszolta az emésztőrendszerét, és borzasztó szenvedések árán vezetett a halálához.

Ez a faj például kalmárokkal táplálkozik, és ugyan a felszínen lebegő műanyag nem tűnik élelemnek, az örök sötétségben vadászó ceteket mégis megtéveszti a hasonlóság.

A Cuvier-féle csőröscet, más bálna- vagy cetfélékhez hasonlóan, rendes körülmények között akár 60 évig is elélhet Fotó: Emmanuelbaltasar/Wikimedia Commons

Nem beszélve arról, hogy a rettentő mennyiségű szennyező anyag borzasztóan lerövidíti az állatok életét. Ennek a példánynak is annyi műanyag került a szervezetébe, hogy már fiatalon elpusztult, még azelőtt, hogy párosodhatott volna.

Neked ajánljuk
Áttörés jöhet a nukleáris hulladék kezelésében A Penny az élelmiszer-takarékosság bajnoka Környezetbarát műanyagot készítenek talajbaktériumok A műanyag nem csak szemétként szennyez A műanyag Attenborough-ban emberére akadt
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam