2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zacskómentes napot szerveztek a Pest megyei Verőcén

A falu több pontján természetes csomagolóanyagot árultak, és szemléletformáló kiadványokkal hívták fel a figyelmet a műanyagok veszélyeire. A helyi óvodában környezettudatos kirakodóvásárral ünnepelték meg a Szent Mihály-napot. A cél a tudatos vásárlás népszerűsítése volt.

Magyarországon évente félmilliárd műanyag zacskót dobnak el alig húsz perccel a vásárlás után. Ezen nemcsak a civilszervezetek, de a kormány is változtatna. Ugyanis ahogy arról az Élő Bolygónk is beszámolt, egy törvényjavaslat szerint januártól hatvanszorosára emelkedne az egyszer használatos műanyagok után fizetett termékdíj.

Egy verőcei civil kör már a törvény hatásaira készülve kezdett hozzá a szemléletformáláshoz. Nemcsak az utcán állították meg a járókelőket, hanem kezdeményezésükbe bevonták a helyi óvodát is.

A zacskómentes napon arra is tanácsokat kaptak az érdeklődők, hogyan tudják kiváltani a műanyagalapú csomagolóanyagokat.

Lakástextilek második élete: patchwork-bevásárlószatyor Fotó: normanack/flickr.com

„Az emberek elkezdtek hinni abban, hogy nem nekik kell változni, hanem hogy majd jön a lebomló zacskó és a többi, de ezek félmegoldások. Tehát az igazi változást akkor fogjuk elérni, hogyha a benzines autóból nem az elektromosba ülünk át, hanem a biciklire, és hogyha az eldobható műanyag zacskó helyett nem PLA, lebomló zacskót veszünk, ami nem igazán lebomló, hanem egyszerűen gondolunk rá, hogy ne használjunk szemetet, és ne termeljünk szemetet” – emelte ki Vásárhelyi Gábor szervező.

Ha ön is szívesen változtatna vásárlási szokásain, hogy csökkentse műanyaglábnyomát vagy a háztartásában keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, az Élő Bolygónk Tudatos vásárlás, Konyha és Házi praktikák rovataiban is hasznos tippeket találhat.

Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Műanyaghulladékból mennyei desszertek?! Egy app, amellyel játszva tudatos fogyasztóvá válhat
Tovább a forrásra: hirtv.hu
Vissza
Hírfolyam