2018. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Új komposztálótelepek létesülnek az országban

A komposztálási kapacitás növekedése várható Magyarország több településén. A fejlesztéssel tovább csökken a lerakásra kerülő hulladék mennyisége, több szerves hulladék téríthető el a hulladéklerakótól és értékesíthető komposzttermék állítható elő.

A „KEHOP 3.1.2 A biológiailag lebomló hulladék eltérítése a hulladéklerakótól” című pályázat keretében Magyarországon még több településén valósulhat meg a zöldhulladék szakszerű komposztálása. A pályázat koordinálását, előzetes elbírálását – jogszabályi kötelezettségének eleget téve – az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Vagyonkezelő és Koordináló Zrt. végezte.

A komposztálással történő hasznosítás megvalósítható közvetlenül a keletkezés helyén, elkerülve az anyag hulladékká válását, vagy megfelelő szelektív gyűjtés, majd elszállítás után nagyobb komposztálótelepeken.

A zöldhulladék nem szemét Fotó: Jason Baker/flickr.com

A komposztálótelepeken a komposztálás történhet nyílt vagy zárt térben. A csarnok építéséhez és a nagy technikai berendezések gyártásához sok energia és nyersanyag szükséges.

A szabadtéri komposztáláshoz ugyanakkor csak terület szükséges, ahová a mobil gépeket telepítik, és ahol a szerves hulladékot ún. prizmába rakják.

A rendszerfejlesztés keretén belül több település – köztük Dunaújváros, Polgárdi, Oroszlány, Dömsöd, valamint Cegléd – bővítheti ki hulladékgyűjtési rendszerét. A telephelyeken nyílt téri prizmás komposztálás valósul majd meg a fejlesztésnek köszönhetően.

Csak ezt a 6 települést figyelembe véve, hozzávetőlegesen 23 265 tonna/év zöld- és biológiailag lebomló hulladék hasznosulhatna az új telephelyeken értékes talajjavító, tápanyagban gazdag komposztként.

Neked ajánljuk
Radikális lépéssel ösztönöznék a szelektív hulladékgyűjtést Lengyelországban A Sea Shepherd a Műanyag óceán tragikus szépségével rázza fel a fiatalokat Komposztálható műanyag termékeket gyártó üzem épül Faddon Megszépült a martonvásári kastély parkja Kitalálja, mivel működik ez a zseblámpa?
Forrás: OTS
Vissza
Hírfolyam