2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre aggasztóbb koncentrációban van jelen a mikroműanyag a homokos tengerpartokon

A valaha mért második legsúlyosabb mikroműanyag-szennyezettséggel találkoztak kutatók egy viszonylag háborítatlan ciprusi partszakasz homokjában.

A teknősök fészkelőhelyéül szolgáló homokpadok felszínén köbméterenként 130 ezer, a hulladékok feldarabolódásából, kozmetikumok mikrogyöngyeiből és a műszálas anyagok mikroszálaiból származó műanyagdarabkát találtak.

A szennyező részecskékből 50 centiméteres mélységben is 5300 darab jut minden köbméter homokba.

Frissen kikelt álcserepesteknős a páncélját borító homok(?)szemcsékkel Fotó: Jean-Lou Justine/Wikimedia Commons

Az Exeteri Egyetem szakértői szerint ezeket az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat a tengeri áramlatok szállíthatták az ipari és turisztikai létesítményektől távol eső partokhoz.

Félő, hogy a műanyag jelenléte megváltoztatja a homok hőelnyelő és -megtartó képességét, ami az elásott teknőstojásokban fejlődő embriókra is hatással lehet, hiszen a kis teknősök nemét a környezet hőmérséklete határozza meg.

Neked ajánljuk
Óvatosan a bioműanyaggal! Megkezdődik az illegális szemétlerakók felszámolása Megkezdődött a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt végrehajtásának előkészítése Egyre gyakrabban lehetnek szélsőséges szárazságok Közép-Európában Már az idén elkezdhetik gyártani a világ legolcsóbb villanyautóját
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam