2019. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre aggasztóbb koncentrációban van jelen a mikroműanyag a homokos tengerpartokon

A valaha mért második legsúlyosabb mikroműanyag-szennyezettséggel találkoztak kutatók egy viszonylag háborítatlan ciprusi partszakasz homokjában.

A teknősök fészkelőhelyéül szolgáló homokpadok felszínén köbméterenként 130 ezer, a hulladékok feldarabolódásából, kozmetikumok mikrogyöngyeiből és a műszálas anyagok mikroszálaiból származó műanyagdarabkát találtak.

A szennyező részecskékből 50 centiméteres mélységben is 5300 darab jut minden köbméter homokba.

Frissen kikelt álcserepesteknős a páncélját borító homok(?)szemcsékkel Fotó: Jean-Lou Justine/Wikimedia Commons

Az Exeteri Egyetem szakértői szerint ezeket az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat a tengeri áramlatok szállíthatták az ipari és turisztikai létesítményektől távol eső partokhoz.

Félő, hogy a műanyag jelenléte megváltoztatja a homok hőelnyelő és -megtartó képességét, ami az elásott teknőstojásokban fejlődő embriókra is hatással lehet, hiszen a kis teknősök nemét a környezet hőmérséklete határozza meg.

Neked ajánljuk
A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Ne bomoljunk, az ilyen zacskó nem lehet megoldás! Szigorral és piacképes helyettesítő termékekkel az egyszer használatos műanyag ellen Kínából eregetik az ózongyilkos freont Anglia műanyagellenes küzdelme új fejezethez érkezett
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam