2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kerti hulladékkal se bánjunk felelőtlenül!

Azzal többnyire tisztában vagyunk, hogy a zöldhulladék elégetése számtalan szennyező anyagot juttat a levegőbe, sok helyen épp ezért tiltott is. De az sem jelent megoldást, ha a levágott leveleket és gallyakat az erdőszélen rakjuk le – ezzel ugyanis hozzájárulunk a tájidegen fajok terjedéséhez.

Inváziós fajok ellen védekeznek a Pilisi Parkerdőben. A szakemberek a munkában a lakosság és az erdőjárók segítségét is kérik, hiszen

ha a kertekből vagy az erdőbe illegálisan kihordott zöldhulladékból folyamatos az özönfajok utánpótlása, akkor szinte lehetetlen az ellenük való védekezés.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti és Visegrádi Erdészetének szakemberei a japánkeserűfű és a selyemkóró visszaszorítására koncentrálnak.

A Nemzeti Park figyelmeztető táblája a Pilisi Parkerdő Zrt. területén
Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 

Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint az utóbbi időben nemcsak olyan fás szárú özönfajok élnek az erdőkben, mint a bálványfa – amelyet tévesen ecetfának szoktak nevezni –, illetve a zöld juhar, hanem a kertekből kivadulva, vagy zöldhulladékkal kijutva lágyszárú invazív fajok is megjelentek a természetvédelmi területeken.

A japánkeserűfű rendkívül gyorsan növekszik, egy év alatt 2-4 méteres hajtásokat hoz, és hasonlóan gyorsan terjeszkedik.

Gyökereiből az anyanövénytől akár 10-20 méterre is nőnek hajtások, miközben már egy centiméteres gyökér- vagy szárdarabja is képes új növénykolóniát létrehozni.

Az Észak-Amerikából származó selyemkórót már az 1600-as években betelepítettek Európába, a Dunakanyar védett erdeiben csak az utóbbi években jelent meg Fotó: pixnio.com

A selyemkóró magról és sarjadzással is jól szaporodik, közben olyan anyagot juttat a talajba, mely meggátolja a többi növény csírázását.

Az erdészek és természetvédők célja az invazív fajok terjedési ütemének lassítása. A munkában a lakosság és az erdőjárók segítségét is kérik, hiszen ha a kertekből vagy az erdőbe illegálisan kihordott zöldhulladékból folyamatos az özönfajok utánpótlása, akkor szinte lehetetlen az ellenük való védekezés.

A kerti hulladék akár erőforrás is lehet. A komposztálással tápanyagban gazdag humuszra tehetünk szert, és a kártevők miatt sem kell aggódnunk: a nagy mennyiségű komposztban a szerves anyag bomlása elég hőt termel a kártevők elpusztításához.

Neked ajánljuk
A nyugdíjba vonuló fúrótornyok nem végzik a szemétben Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában Még várja a csatlakozókat az Európai Hulladékcsökkentési Hét Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: ma.hu
Vissza
Hírfolyam