2019. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Most tartjuk az elektronikai hulladék első világnapját

Idén először, október 13-án az elektronikai hulladékok állnak a világ figyelmének középpontjában. Csak 2018-ban globálisan 50 millió tonna elektromos hulladék keletkezik – nem mindegy, hogy ez a hatalmas erőforrás a körkörös gazdaság hajtómotorjaként szolgál majd, vagy a környezetünket és egészségünket károsító szemétként végzi.

Az elektronikai hulladékok világnapját a területen tevékeny szervezeteket összefogó WEEE Forum hívta életre annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a tönkrement számítástechnikai eszközözök és háztartási gépek nem megfelelő kezeléséből eredő problémákra – és a belőlük kinyerhető alapanyagokban rejlő lehetőségekre.

Jelenleg a globálisan keletkező e-hulladék 20 százaléka kerül újrahasznosításra – a többi szeméttelepeken vagy égetőkben végzi.

Egy átlagos belga háztartásban 79 elektromos berendezés és 47 lámpa üzemel Fotó: pxhere.com

Húsz országból 40 nonprofit és vállalati szervezet indított a vásárlókat megcélzó kampányt annak érdekében, hogy javítsa a készülékek újrafelhasználásának és újrafeldolgozásának arányát.

A szervezők bíznak benne, hogy a végfelhasználók tudatosságának növelésével elkerülhető lesz, hogy az elektronikai hulladékban rejlő értékes erőforrások veszendőbe menjenek. Így a ritka nemesfémek bányászatával járó környezeti terhelést is csökkenteni lehetne.

Az Európai Unió kifejezetten jól szerepel az újrahasznosítás terén – de nálunk is csak a keletkező hulladék 35%-a kerül megfelelően kezelésre és újrafeldolgozásra Fotó: pxhere.com
Neked ajánljuk
Megújul Győr környékének hulladékkezelése Tiszta lesz a Tisza: az államfő kezdeményezésére megoldás született a Felső-Tisza állami hulladékmentesítésére Még hogy egy embert nem sokat tehet... Tiszta ruha, vegyszerek nélkül? Egyszerűsítsük együtt az életünket
Tovább a forrásra: waste360.com
Vissza
Hírfolyam