2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eltűnhetnek a bosszantó, akciós reklámújságok?

Minden család havonta több mint 2 kiló, évente 26 kilónyi áruházi reklámújságot kap a postaládájába a ripost.hu szerint. A kormány jelentős díjemeléssel visszaszorítaná a környezetet terhelő, sok ezer tonnányi papírhulladékot jelentő akciós újságokat 2019. januártól. Eközben egyre több cég fejleszt reklámújságot helyettesítő mobilalkalmazást.

2019. január 1-jétől a jelenlegi kilónkénti 84 forintos környezetvédelmi termékdíjat 304 forintra emelné a kormány.

A jelentős emelés nemcsak a környezetvédelmet befolyásolná alaposan, de a vásárlási szokásokat is.

A postaládákba tömött papíralapú helyett az okostelefonon olvasható – akár személyre szabott – elektronikus reklámújságoké lehet a jövő Fotó: visualhunt.com

A weboldal több áruházláncot is megkeresett, de eredménytelenül. Azt kérdezték tőlük, mit terveznek a várható rendelet kapcsán: marad minden így, és a hirdetőkkel, vásárlókkal fizettetik meg a pluszköltségeket, vagy méretet csökkentenek, megjelenést ritkítanak, esetleg magazinra váltanak? Utóbbira ugyanis nem vonatkozik a környezetvédelmi termékdíj, de a lap nagyobb részét tartalomnak kell megtöltenie hirdetés helyett. Az elektronizálás is lehet kiút: postaláda helyett e-mail-postafiókra, az áruházlánc honlapjára vagy mobilalkalmazásba is költözhetnek a papíralapú reklámújságok. Amelyek amúgy az áruházláncok honlapjain már most is elérhetők.

Régóta léteznek olyan honlapok, melyek az áruházi akciós újságokat összesítik, némelyiknél még a lapozás élményét és hangját is megadják mellé. Vannak ilyen mobilalkalmazások is, melyekben a reklámújság mellett bevásárlólista, áruházkereső vagy házhozszállítási lehetőség is rendelkezésre áll.

Hamarosan pedig olyan elektronikus reklámújságok készülhetnek, melyekről az általunk önkéntesen megadott adatok alapján úgy érezhetjük, kifejezetten nekünk készültek.

A témáról részletesebben olvashatnak a ripost.hu-n.

Neked ajánljuk
A kormány határozott stratégiai célokat tűzött ki a klímaváltozás és a környezetvédelem területén Dennis letarolta Nyugat-Európát Jobban! Okosabban! Zöldebben! Saját napelemekkel zöldít az Aldi Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel
Tovább a forrásra: uzletresz.hu
Vissza
Hírfolyam