2018. november 18., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új eldobható termékek kerülhetnek tiltólistára az Európai Unióban

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagjai új elemekkel bővítenék az egyszer használatos műanyagok tiltólistáját. Az eddigiek mellett így az eldobható csomagolások, a palackok és cigarettacsikkek forgalomba hozatalát is betiltanák Európában – számolt be az Euractiv nyomán a portfolio.hu.

Az Európai Bizottság jelenlegi terve szerint kilenc egyszer használatos műanyag termék forgalmazását tiltanák meg 2021-től európai szinten. Ezek a fültisztító pálcikák, a műanyag villák, kanalak, kések, evőpálcikák, tányérok, szívószálak, italkeverő pálcikák és a léggömbökhöz használt műanyag nyelek.

Leáldozóban van a napjuk Fotó: theilr/flickr.com

Ezt a listát toldaná meg az eldobható csomagolásokkal, palackokkal és cigarettacsikkekkel az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága.

Emellett a kiegészítés értelmében a műanyag palackokat kötelezően elkülönítetten kellene gyűjteni, és 90 százalékos újrahasznosítási arányt kellene elérni 2025-ig.

A cigarettacsikkekre speciális szabályozás vonatkozna

A csikkek műanyagtartalmát 2025-ig 50, 2030-ig pedig 80 százalékkal csökkentené a testület, amely ezenfelül a csikkek gyűjtését, szállítását és kezelését is előírná, ezek költségét pedig a dohányiparra hárítaná.

A fogyasztó vagy a gyártó felelőssége? Fotó: pixabay.com

A dohányipari multik, így a Philip Morris, a British American Tobacco és a Japan Tobacco International képviselői „irreálisnak” nevezték a csikkek begyűjtésére vonatkozó terveket. Ehelyett szerintük figyelemfelhívó kampányokat kellene indítani az antiszociális magatartás ellen, valamint ingyen zsebhamutartókat kellene kiosztani a dohányosoknak.

Neked ajánljuk
Buszjegyet vehetünk műanyag palackokért Indonéziában Ökológiai katasztrófát okozhatnak a temetői gyertyák Szlovéniában Az Európai Parlament támogatja a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokat 9 lélegzetelállító fotó egy alig ismert nemzeti parkról Kiskapu: egyes gyárak így játsszák ki a párizsi klímaegyezményt
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam