2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gigantikus hálóval szedik a szemetet a Csendes-óceánon

Egy 2000 láb hosszú úszó vezetékhez erősítették azt az őrületes méretű szemétszedő hálót, ami október 16-án elérkezett a Csendes-óceán legszennyezettebb területeihez, és hamarosan megkezdi a tisztogatást. A projektet a holland környezetvédelmi startup, az Ocean Cleanup Foundation hívta életre.

Az óceántisztító projekt célja nem kevesebb, mint a Kalifornia és Hawaii szigetei közt 1970 óta gyülemlő, 1,8 trillió darabszámra becsült műanyagszemétdomb felszámolása. A legnagyobb egybefüggő műanyagszemétdomb, a Great Pacific Garbage Patch olyan hatalmas, hogy ha egyes darabkáit egybeterelnénk, kétszer kiadhatná Texas állam méreteit. 

Az Ocean Cleanup Foundation kezdeményezésének keretein belül egy távirányítású vezetékrendszerhez erősített, 3 méter mély hálóval megpróbálnak annyi szemetet kiszűrni az óceánból, amennyi csak lehetséges. GPS-érzékelőkkel ellátott bólyák és műholdas eszközök is segítik majd a vezeték pontos irányítását. Egy szemétszedő hajó néhány havonta kihajózik majd a vezetékhez, hogy kiürítse a hálót, és a partra szállítva megpróbálják majd újrahasznosítani a felgyülemlett szemét egy jelentős részét. 

A projekt 2013-ban indult útjára, és öt év kellett neki, hogy eljusson a megvalósulásig. Az Ocean Cleanupnál abban bíznak, hogy öt év alatt képesek lehetnek felére csökkenteni a Great Pacific Garbage Patch méretét, és ezzel a technológiával 2040-re ki tudják majd szűrni az óceánokban felhalmozódott összes szemét akár 90 százalékát.

Vannak azért a projektnek kritikusai is, akik szerint a költségeihez mérten nem elég hatékony, ráadásul felboríthatja az óceánok ökoszisztémáját is.

Neked ajánljuk
Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Július elsejével életbe lépett az egyszer használatos műanyagokat megzabolázó rendelet Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam