2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lépések a Tisza hulladékprobléma-rendezése érdekében

A Tisza felső szakaszán évek óta probléma, hogy minden áradásnál nagy mennyiségű szemét – főleg műanyag palack – érkezik hazánk területére.

A szemetet Ukrajnában és Romániában helyezik el illegálisan az ártéren, vagy szórják egyszerűen a Tiszába és mellékfolyóiba. A hulladék azután a magyarországi ártereken, illetve a hidak, gátak mellett halmozódik fel.

A Tiszai PET Kupa résztvevői minden évben ártéri hulladékból épült hajókról gyűjtik a hulladékot
Fotó: MTI Fotó/Balázs Attila

A Magyar Közlöny szerda esti számában megjelent kormányhatározat szerint a kabinet felhatalmazta a belügyminisztert, hogy 1 milliárd 306 millió forint erejéig „kötelezettséget vállaljon” a felső-tiszai kommunális hulladék eltávolítására, vagyis legfeljebb ennyi pénzt költhet a folyó által hozott szemét eltakarítására.

A kormány arról is rendelkezett, hogy a külügyminiszter más kormánytagokkal együtt vizsgálja meg, milyen jogi lehetőségek vannak a kártalanítási igények érvényesítésére Ukrajnával és Romániával szemben.

Neked ajánljuk
Törvénytelenül utazott keletre az olasz hulladék Szemétben fuldokolnak az egri szőlők A netezés környezeti következményei Több élelmiszer végzi a kukában, mint eddig gondoltuk Magyar vállalat is a fenntartható divat irányába lép
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam