2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ljubljanában még a temetői mécseseket is szelektíven gyűjtik!

Ljubljana zöldforradalmat csinált: a szlovén fővárosban jelenleg 500 négyzetméternyinél is több zöldterület jut egy főre. Föld alatti szelektív hulladékgyűjtő pontokat, házhoz menő gyűjtőrendszert építettek ki, az „erdősített” belvárosban bevezették az autómentességet, és még a temetői mécseseket is szelektíven gyűjtik.

2004-ben – uniós csatlakozása idején – Szlovéniában még alig-alig működött a szelektív hulladékgyűjtés, ennek ellenére az ország egy évtized leforgása alatt az Európai Unió éllovasa lett újrahasznosításban, sőt

Ljubljana első európai uniós fővárosként elkötelezte magát a hulladék nullára csökkentése mellett is.

Céljuk, hogy néhány évtizeden belül feleslegessé váljanak a szemétlerakók, és a hulladékgazdálkodásban a megelőzésre, az újrahasználatra és az újrahasznosításra kerüljön a hangsúly.

Az elhatározás nem légből kapott, hisz már az elmúlt alig több mint egy évtized alatt komoly változásokat sikerült elérniük. A szelektíven gyűjtött hulladék aránya például 2007-ben 25%, 2012-ben 47%, 2013-ban 53%, 2016-ban viszont már 61% volt. Ezt a számot 2025-re szeretnék 78%-ra növelni.

Hogy a fenti eredményeket el tudták érni, abban nagy szerepe volt annak, hogy a szlovén fővárosban házhoz menő szelektív gyűjtést építettek ki. A lakosok tárolóedényeikben külön gyűjtik a papírt, műanyagot, fémet, üveget, a biológiailag lebomló hulladékot és a háztartási vegyes hulladékot. A városban ezen kívül több mint 2500 gyűjtőpont is van a közterületeken. 2008-ban a belvárosban utcai konténerek helyett föld alatti, szelektív hulladékgyűjtő pontokat hoztak létre. Ljubljanában

speciális hulladékmegelőzési kampányokat is indítottak, például az élelmiszer-pazarlás ellen, és olyan marginális területekre is figyelnek, mint a temetőkben keletkező hulladék szelektív gyűjtése.

Ma már a temetőkben külön gyűjtőedények vannak például a mécsesek, valamint az elszáradt virágok számára. A mécseseket három újrahasznosító üzemben dolgozzák fel.

Az autókat is kitiltották a belvárosból, még az ott lakók sem hajthatnak be.

Ők közeli mélygarázsokban hagyhatják a kocsit. Jelentősen fejlesztették a kerékpáros és a gyalogúthálózatokat is. A belvárosban biogázüzemű buszok és elektromos taxik közlekednek, melyeket az idősek, a mozgássérültek és a kisgyerekes családok ingyen vehetnek igénybe. Mindemellett egyre növelik a zöldterületek arányát. Az elmúlt években több ezer fát ültettek a városban, és számos új parkot hoztak létre.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Kötelezd el magad az újrahasznosítás mellett! Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola A trópusiasodás a szlovén tenger élővilágát is veszélyezteti Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam