2019. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aláírásokkal bírnák rá az Európai Parlamentet a nagyobb szigorra a műanyagokkal kapcsolatban

Aláírásgyűjtés indult azért, hogy az Európai Unióban elfogadásra kerülő, műanyagszennyezéssel kapcsolatos törvény ne tegye lehetővé az egyszer használatos műanyag termékek újrahasználhatóként történő reklámozását.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága megegyezett az „egyszer használatos műanyag” jogi meghatározásáról, amely azonban lehetővé teheti a szennyezők számára, hogy egyszerűen újrahasználható termékként hozzák forgalomba eldobható műanyag termékeiket.

A Hulladék Munkaszövetség arra figyelmeztet:

Az EU jogi hálója látszólag bezárul a fő műanyagszennyezők körül – azonban van rajta egy lyuk, amelyet csak nagyobb szigorral lehetne befoltozni.

A Környezetvédelmi Bizottság módosított javaslata nagyon sok hasznos intézkedést tartalmaz: az expandált polisztirolból készült élelmiszer- és italcsomagolásokat például a 2021-ig betiltandó szennyező műanyagok listájához adták Fotó: pixabay.com

Az európai parlamenti képviselők több változtatást javasolhatnak, mielőtt október 23-án szavaznak az EU egyszer használatos műanyagokról szóló irányelvében. Az actions.sumofus.org oldalon közzétett petíció célja, hogy megakadályozza a törvény feltételeinek enyhítését, aminek köszönhetően a vállalatok valóban gyökeresen csökkenthetik majd az egyszer használatos műanyaggal való szennyezésüket.

Ez nemcsak a víz tisztasága vagy a tengeri élővilág megóvása miatt lenne fontos. A szennyező műanyagokkal szembeni küzdelem az éghajlatváltozás elleni küzdelem is. A Nemzetközi Energiaügynökség ebben a hónapban egy jelentésben figyelmeztetett, hogy a következő 10-15 évben a globális olaj iránti kereslet növekedésének egyik legfontosabb mozgatója a petrolkémiai anyagok – köztük a műanyagok alapanyagainak – gyártása lesz.

Neked ajánljuk
Félre a fóliával! Lengyelország is küzd a műanyaghulladékkal Környezetvédelmi világnap – a levegőszennyezés elleni küzdelem jegyében Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam