2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Austinban új törvény kötelezi az éttermeket a hulladékmentességre

Nem dobhatnak ki több ételt az austini éttermek. Az új szabályozás a város fenntarthatóbbá tételét célzó „egyetemes újrahasznosítási rendelet” (URO) egyik eleme.

A hónapban hatályba lépett törvény arra kötelezi őket, hogy az élelmiszer-maradékot komposztálják, rászorulóknak adományozzák, vagy állatélelmezési célokra továbbadják.

Texas célja, hogy 2040-re elérje a nulla hulladékot.

Ezért a jövőben az állam területén a készételt felszolgáló vendéglátóipari helyek, valamint az élelmiszer-feldolgozással vagy -előállítással foglalkozó vállalkozások nem küldhetik a szerves hulladékukat a hulladéklerakókba – alternatív megoldást kell találniuk.

Étterem Austinban Fotó: OpalDivine/Wikimedia Commons

A rendelet az élelmiszerek és az élelmiszer-hulladék mellett a szennyezett vagy használt papírhulladék (pl. kartonpapír, papírszalvéta, papírtörlő, az éttermek kertjeiben keletkező zöldhulladék) kezelésére is kitér. Az Austin Code Department 100–2000 dollár közötti összeggel bünteti a szabálysértőket.

Sam Angoori, az Austin Resource Recovery ideiglenes igazgatója arra kéri az éttermeket, hogy az élelmiszer kidobása helyett gondolkodjanak más megoldásokban: 

adományozzák a fogyasztható ételeket hajléktalanszállóknak, jótékonysági konyháknak, vagy adják el az élelmiszer-maradékot helyi gazdáknak komposztálás vagy takarmányozás céljára.

„Az élelmiszerek kidobásával – amellett, hogy szerves anyagokat küldünk a lerakókba (ahol a bomlásuk során üvegházhatású metán szabadul fel, amely nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez) – az összes vizet, termőföldet, energiát, pénzt, munkát és egyéb erőforrást is elpazaroljuk, amelyet az élelmiszer termelésére, feldolgozására, elosztására és tárolására fordítottunk” – világított rá Darby Hoover, az NRDC szenior kutatási szakértője.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam