2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több millió tonna műanyag ömlik az óceánokba ebből a tíz folyóból

Egy 2017-ben publikált tanulmány szerint évi négymillió tonna folyami műanyaghulladék kerül az óceánokba, és ezek 95 százaléka tíz folyóból érkezik. Tisztán látszik, hogy műanyagba fullasztjuk a tengereket. Az adatok megdöbbentőek és magukért beszélnek: minden percben egy szemeteskocsinyi műanyaghulladékot dobunk az óceánba, amelynek lebomlási ideje legkevesebb ezer év.

Az óceáni műanyag forrását és mennyiségét érintő kérdések évek óta foglalkoztatják már a természetvédőket, a legégetőbb mégis az, hogy miként lehet megakadályozni a műanyag tengerekbe áramlását. Egy új tanulmány most talán megoldást talált a problémára – írja a Treehugger.

Korábbi felmérések arra utaltak, hogy valahol 1,15 és 2,41 millió tonna közötti műanyaghulladék jut a folyókból az óceánokba, a szemét 67 százaléka pedig 20 folyóból ered. 

Két német kutatócsoport viszont most nagyobb adatkészlet használatával arra jutott, hogy a folyók szerepe jóval jelentősebb, mint eddig hittük.

Közlésük szerint tíz folyó felelhet akár évi négymillió tonna műanyag óceánba kerüléséért is. Ebből adódik, hogy az óceáni szennyeződést drasztikusan lehetne csökkenteni a folyók tisztán tartásával.

A tíz folyót természetesen meg is nevezték.

  • Kelet Ázsia: Jangce, Sárga-folyó, Hajho-folyó,Gyöngy-folyó, Amur, Mekong
  • Dél-Ázsia: Indus, Gangesz
  • Afrika: Nílus, Niger-folyó


Bár elsőre a kutatás eredménye lesújtónak tűnhet, a pozitív oldala, hogy kézzel fogható. Mivel a szennyezés jelentős része mindössze tíz folyóból származik, ez a hulladékkezelésre nagy hatással lehet a jövőben.

A szerzők szerint ha sikerülne a tíz legszennyezőbb folyóban lévő hulladékmennyiséget 50 százalékkal csökkenteni, akkor azzal 45 százalékkal esne vissza a folyami hulladék mennyisége a tengerekben.

Neked ajánljuk
Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában A légkör is tele van mikroműanyaggal, ez pedig a klímaváltozást is befolyásolhatja Hatalmas levegőszennyezés terheli Pakisztánban a szép múltú kertek városát Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam