2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Először mutattak ki mikroműanyagot emberi ürülékben

Osztrák kutatók vizsgálataik során mikroműanyag-részecskékre bukkantak emberi ürülékmintákban. A tesztalanyok mindegyike fogyasztott olyan ételt, amelynek műanyag csomagolása volt, vagy ivott műanyag palackból.

Először mutattak ki kutatók mikroműanyagokat – a 5 milliméteresnél kisebb műanyagrészecskéket nevezik így – emberi ürülékmintákban. A Bécsi Orvosi Egyetem (MedUni) és az osztrák Szövetségi Környezetügyi Hivatal kedden ismertetett próbatanulmánya nyolc 33 és 65 év közötti felnőtt  bevonásával készült – számolt be a hvg.hu.

A mikroméretű műanyagszemcsék a hétköznapi tárgyak és ipari termékek kopásából, bomlásából származnak. Az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokból a tudósok becslése szerint egy szemétszállító teherautónyi kerül a világ óceánjaiba – percenként Fotó: Oregon State University/flickr.com

Az osztrák, brit, finn, olasz, holland, lengyel, orosz és  japán tesztalanyt arra kérték a kutatók, hogy egy héten át jegyezzék le, hogy mit esznek, valamint adjanak székletmintát elemzésre. A tesztalanyok mindegyike fogyasztott olyan ételt, amelynek műanyag csomagolása volt, vagy ivott műanyag palackból.

A kutatók mind a nyolc alany mintáiban kimutatták a mikroműanyagokat.

„A laboratóriumunkban kilenc különböző típusú, az 50-től az 500 mikrométeresig (a mikrométer a milliméter ezredrésze, tehát az 500 mikrométer=0,5 milliméter) terjedő műanyagokat mutattunk ki” – mondta Bettina Liebmann, a környezetügyi hivatal kutatója.

A kutatók szerint noha vannak arra utaló jelek, hogy az emésztőszerveket károsíthatják a műanyagrészecskék vagy az általuk okozott gyulladás, további tanulmányokra lesz szükség az embereknél esetlegesen fennálló kockázatok kiértékeléséhez. 

A németországi Szövetségi Kockázatelemző Intézet szerint a jelenlegi kutatások alapján a mikroműanyagok nem jelentenek egészségi kockázatot az emberre nézve. A szakértők továbbá arra figyelmeztetnek, hogy a mostani tanulmány túlságosan kis méretű és kezdetleges ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket lehessen levonni belőle.

Neked ajánljuk
Egyre több a mikroműanyag-részecske a Dunában Jövőre mondhatunk búcsút a problémás műanyagoknak Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam