2020. augusztus 7., Ibolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Péntektől 116 településen szünetel a hulladékszállítás

Beszünteti péntektől a hulladékszállítási szolgáltatást 116 Pest és Nógrád megyei településen a közszolgáltató.

Az Észak-Pest és Nógrád megye 116 településén felelős a szemétszállításért az önkormányzati tulajdonú Zöld Híd Nonprofit Kft. A cég megbízott ügyvezető igazgatója, Gyenes Szilárd korábban levelet írt az NHKV Zrt.-nek, amelyben azonnali segítséget kért.

Az ügyvezető az InfoRádióban úgy nyilatkozott: „ha péntek reggelig sem érkezik segítség, akkor megkezdjük a katasztrófavédelem és az önkormányzatok kiértesítését. Felmértük a meglévő üzemanyagkészletet, és az óvodák, iskolák, egészségügyi intézmények szolgáltatását megpróbáljuk ellátni, ameddig az üzemanyag kitart.”

Fotó: Zöld Híd Program/facebook.com

Gyenes Szilárd elmondta, a Zöld Híd kiszolgáltatott helyzetben van, mert a cégnek megszűnt a közvetlen bevétele, már nem bocsát ki számlát a lakosságnak, és a lakosság sem nekik fizeti be a közszolgáltatási díjat, hanem az NHKV Zrt.-nek. Az igazgató szerint a Zöld Híd rendszerből közel két és fél milliárd forint fejlesztési forrás került ki.

A hulladékgazdálkodási problémákkal kapcsolatban a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: nem engednek az üzleti érdekű zsarolásoknak, ezért nem engednek a rezsicsökkentésből, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását, de nem ez a cél.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó-sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely hozzátette: a szükséges konszolidációhoz a kormány forrást is fog biztosítani, illetve egy létrejövő bizottság – amelynek Balla György fideszes országgyűlési képviselő, továbbá az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Miniszterelnökség képviselője lesz a tagja – egy héten belül jelentést tesz a hulladékgazdálkodás állapotáról.

Megjegyezte, hogy jelentős, részben rossz gazdálkodásból eredő tartozások halmozódtak fel, ezeket most mérik fel, de a nagyságrend több tízmilliárdos.

Fotó:  Hyena/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Óvatosan a bioműanyaggal! Megkezdődik az illegális szemétlerakók felszámolása Megkezdődött a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt végrehajtásának előkészítése Rangos díjat nyert a pitypangból készült kerékpár-gumiabroncs Egyetlen napijeggyel bejárhatjuk az egész Dunakanyart
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam