2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU komoly lépéseket tesz a hulladékmegelőzés érdekében

Az egyszer használatos műanyagok visszaszorítását célzó intézkedések mellett a hulladék anyagában történő újrahasznosítása is nagyobb hangsúlyt kaphat a jövőben az Európai Unió területén.

Az unió Kohéziós Alapjából az utóbbi időben sok fejlesztés történt a hulladékgazdálkodás terén. Azonban 50%-uk főleg a közép-kelet-európai országokban a maradék hulladék kezelésére ment – azaz mechanikai-biológiai hulladékkezelésre (MBH) és hulladékégetésre – a szelektív gyűjtés és újrafeldolgozás kárára.

Az Európai Parlament az egyszer használatos műanyagok visszaszorításáról szavazott, az Európai Bizottság pedig a hulladékégetést nem kívánja többet támogatni.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. rákospalotai hulladékégetője,
a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az eddigi támogatási rendszer eredményeképp túltermelés van az MBT-kből kikerülő, egyébként silány minőségű másodlagos tüzelőanyagokból (RDF). A támogatások rossz felhasználása ráadásul veszélyezteti az újrahasznosításra vonatkozó célszámok teljesítését, illetve a körforgásos gazdaságra való áttérést.

A környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek is üdvözölték a bizottság azon döntését, amelynek értelmében hatékonyabban használják fel az uniós forrásokat, és

olyan hulladékgazdálkodási infrastruktúrák fejlesztését helyezik előtérbe, amelyek a hulladékmegelőzést, az újrafelhasználást és az újrahasznosítást ösztönzik.

Újrahasznosítás előtti válogatás Fotó: Ignácio Costa/Wikimedia Commons

A döntés azonban még nem végleges, az Európai Parlament novemberben fogja tovább tárgyalni a kérdést, és egyelőre nincs teljes konszenzus a hulladékégetés visszaszorításának szükségességét illetően – számolt be a humusz.hu a műanyaggal kapcsolatos legutóbbi EU-s fejleményeket összefoglaló írásában.

Neked ajánljuk
Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása A Tisza Expedíció kíséretével valósul meg a IX. Felső-tiszai PET Kupa Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam