2021. március 2., Lujza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az avarral a pénzünk is elfüstölhet – ráadásul a környezetünknek és az egészségünknek is ártunk

A ősz beköszöntével Magyarországon elkerülhetetlenül beindul az avarégetési szezon, és vele sok helyen érezhető a szálló füst. Pedig a növényi hulladék eltüzelése nemcsak káros, hanem jogszabályban tiltott és büntethető is.

Egy kerti égetés, amelyben avart, füvet és gallyakat égetünk, komoly légszennyezést okoz, veszélyeztetve a környezetet és az emberek egészségét. Ilyenkor annyi szálló por keletkezik, ami több száz autó egész napos kipufogásával vetekszik.

A levegőbe kerülő káros anyagok pedig légzőszervi megbetegedéseket, akár asztmát is okozhatnak.

Az égetés nem csak káros, teljesen értelmetlen is: az értékes szerves anyagból az égetéskor hamu keletkezik, ami csak részben alkalmas tápanyag-utánpótlásra. Ugyanakkor ha komposztálunk, teljesen elbomlanak a növényi részek, és hasznos humusz keletkezik Fotó: maxpixel.net

A kertekben felhalmozódó zöldhulladék (ág, gally, lomb, fa, gyökér, szár, levél és egyéb növényi maradvány) égetése szabadtéren csak a települések önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehetséges, szigorú szabályozás mellett. Háztartási hulladékot és műanyagot szigorúan tilos elégetni.

Vannak olyan helyek is az országban, például Budapest teljes területén, ahol tilos az avarégetés.

Ha valaki nem tartja be a rendeletet, és a tilalom ellenére zöldhulladékot vagy avart éget, 30 ezer forintig terjedő bírságot kaphat. D, ha közterületen idéz elő tüzet, vagy okoz robbanásveszélyt, 10 ezer forint és 1 millió forint közötti bírság szabható ki rá. Ha pedig olyan komoly tüzet okoz, hogy az oltáshoz ki kell hívni a tűzoltókat, akár 3 millió forintra is büntethetik.

Neked ajánljuk
A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők A mangroveerdőket is veszélyezteti a vizeket szennyező műanyag Államtitkár: a kormány célja áttérni a zöldgazdaságra Extrém alacsony vízállás: a hétvégén csaknem kiszáradtak a csatornák Velencében Kvöldsól, az izlandi bor – az ifjúság forrása
Tovább a forrásra: magro.hu
Vissza
Hírfolyam