2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar cég is segített a műanyaghulladék tisztításában a Karib-tengeren

A szénsavasvíz-készítő gépeiről ismert SodaStream is beszállt az óceánokat elárasztó műanyagszemét elleni küzdelembe. A „Plastic Fighters” elnevezésű akció keretében a Karib-tengeren található Roatán-sziget partjait tisztította meg a PET-palackoktól.

„A SodaStream akciójában 45 országból összesen 150 vezető vett részt, de az akcióhoz nemzetközi környezetvédő aktivisták, a Plastic Soup Foundation szakértői, valamint több száz általános iskolás gyermek is csatlakozott” – hangsúlyozta Széll-Szőke Krisztina, a vállalat magyarországi termékmenedzsere.

A nyílt tenger megtisztítását egy speciális, „Holy Turtle”-nek nevezett eszközzel hajtották végre.

Az ezer láb (kb. 305 méter) hosszú szerkezet két hajó közé kapcsolva gyűjtötte össze a tengervíz felszínén úszó PET-palackokat és műanyaghulladékokat. Az eszközt az olajszennyeződések begyűjtésében nagy tapasztalattal rendelkező floridai ABBCO tervezte meg.

Holy Turtle – A tervezés során nagy gondot fordítottak arra, hogy a megoldás ne jelentsen veszélyt a tengeri élőlényekre Fotó: Fotós neve/Ügynökség

„Mihamarabb szükség van ezek használatának csökkentésére, legyen szó a műanyag poharakról, szívószálakról, szatyrokról vagy PET-palackokról" – hívta fel a figyelmet Daniel Birnbaum, a cég ügyvezető igazgatója.

Az összegyűjtött műanyaghulladékot a tervek szerint felhasználják egy ismeretterjesztő kiállításhoz, melynek célja, hogy bemutassa a fogyasztóknak, milyen veszélyt jelentenek a Földre az egyszer használatos műanyagok.

Az akcióban részt vevő hulladékgyűjtő hajók Fotó: sodastream

A vállalat munkatársai hozzátették: hétköznapi emberként is csökkentenünk kell műanyaghulladékainkat. Érdemes kerülni a felesleges csomagolásokat, a PET-palackokat, előnyben részesíteni a tartós, természetes anyagokból készült termékeket, a keletkezett hulladékokat pedig szelektálni.

Neked ajánljuk
Még várja a csatlakozókat az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2020-ban 29,3 százalékkal nőtt a hasznosításra átadott hulladék mennyisége A légkör is tele van mikroműanyaggal, ez pedig a klímaváltozást is befolyásolhatja Százezreket fenyegetnek a súlyos áradások következményei Dél-Szudánban A férfiak étrendje több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár
Tovább a forrásra: uzletresz.hu
Vissza
Hírfolyam