2019. március 19., Bánk, József
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Angliában az „egyszer használatos” lett az év szava

Az elmúlt öt évben négyszer többet használták a környezetszennyezéssel elválaszthatatlanul összenőtt kifejezést a Collins Dictionary kiadója szerint.

Egyszer használatos: így hívjuk azokat a javarészt műanyagból készült csomagoló-, tároló- vagy éppen evőeszközöket, melyeknek eredendően rövid élettartamot szántak tervezőik. Többségünk mindennapjaihoz hozzátartoznak a kis nejlonzacskók, üdítős flakonok, és sokáig bele se nagyon gondoltunk, hogy ezek a minimális ideig hasznos tárgyak mekkora terhelést jelentenek a környezetünknek.

Úgy látszik, hogy kezd azonban megváltozni a közgondolkodás e tekintetben. A Collins Dictionary angol nyelvű szótár kiadója idén az „egyszer használatos”-t (angolul: single-use) választotta az év szavának.

Egy rövid élet elkapott pillanata Fotó: pixabay.com

A brit vállalat mintegy 4,5 milliárd kifejezést monitorozó adatbázisa szerint az utóbbi időszakban egyre többen használják ezt a szóösszetételt, ezért is esett erre a választás 2018-ban – számolt be a Guardian nyomán az Azonnali.

Neked ajánljuk
A Tisza is lehet tiszta A januári konténerhajó-baleset után 24 millió műanyagdarabot mosott partra a víz Hollandiában A szemét a legszebb természeti csodákat sem kíméli A betegségek és a halálesetek negyedét a környezetszennyezés okozza (videóval) A fenntartható gazdálkodás gyakorlatairól számoltak be
Tovább a forrásra: azonnali.hu
Vissza
Hírfolyam