2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyílt levélben kérik a multinacionális bankokat: állítsák le a hulladékégetés finanszírozását!

Nemzeti, regionális és nemzetközi civil szervezetek, továbbá országok alulról szerveződő és közösségi csoportjai aggodalmukat fejezték ki, amiért a multilaterális fejlesztési bankok (MDB) támogatják a hulladékégetőket.

A tiltakozáshoz csatlakozó szervezetek, köztük a Hulladék Munkaszövetség, szerint a hulladék elégetése káros gyakorlat – akkor is, ha energiatermelés céljából történik.

Érveikben kitérnek arra, hogy a technológia az embereket és a környezetet is veszélyeztető salakanyagokat termel, az üvegházhatású gázok felszabadításával fokozza a klímaváltozást, ráadásul a hulladék kelezésének drága módja, amely aláássa a szemét mennyiségének csökkentésére, illetve anyagában való hasznosítására irányuló erőfeszítéseket.

Szemétégető Németországban Fotó: Norbert Nagel/Wikimedia Commons

A tiltakozók úgy vélik, a hulladékégetők támogatása ellentétes a fejlesztési bankok deklarált célkitűzéseivel.

Ezek a létesítmények ugyanis „nem fenntarthatók, elérhetők, rugalmasak”, nem testesítenek meg olyan „minőségi infrastruktúrát”, amely a fejlődő országok hasznát szolgálja, ráadásul a hulladék elégetése eltávolít minket a fenntartható fejlesztési célok megvalósításától és a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseitől.

A nyílt levél aláírói a hulladékégetők támogatásának felfüggesztése mellett azt várják, hogy a bankok a fenntartható, észszerű és méltányos nulla hulladékot célzó megoldásokat finanszírozzák – olvashatjuk a humusz.hu oldalon megjelent összefoglalóban.

Neked ajánljuk
A nyugdíjba vonuló fúrótornyok nem végzik a szemétben Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában Még várja a csatlakozókat az Európai Hulladékcsökkentési Hét Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam