2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan állhatnánk másképp a hulladékhoz?

A hulladékkal foglalkozó szakemberek és szervezetek a készülő országos környezetvédelmi szemléletformálási stratégia kialakításakor arra keresik a válaszokat, hogyan tehetnék aktívabbá és tudatosabbá a magyar társadalmat.

A Hulladék Munkaszövetség a Fenntartható Fejlődésért Felelős Államtitkársághoz eljuttatott javaslatában a csővégi gondolkodásmód, a csővégi megoldások ellen érvel:  úgy vélik, a hulladékhierarchia magasabb lépcsőfokaira – a hulladék keletkezésének megelőzésére, a hulladékcsökkentésre, az újrahasználatra – kellene tenni a hangsúlyt a szemléletformálásban is.

„Elsősorban azt kell megértetni a lakossággal, hogy a hulladék termelése erőforrás-pazarlást jelent, és kezelése minden esetben környezetterheléssel jár: így az első és legfontosabb a hulladék mennyiségének és veszélyességének csökkentése” – fogalmaz a javaslat. 

Hulladékot termelni „nem kötelező”, ám minden esetben kezelni kell, és ez nem kevés költséggel jár, amit a szennyező fizet elv alapján annak kell állnia, aki a hulladékot előállítja: ideértve a lakosságot is.

Hagyjuk a boltban a hulladékot! Fotó: shutterstock.com

Emellett szeretnék, ha a nulla hulladék fogalma és gondolatvilága ismertebbé válhatna: „a nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan életmód kialakításához, ahol – a természetben zajló fenntartható körforgás mintájára – nem keletkezik végleges hulladék, mert minden, a folyamatokból kilépő anyag egy másik helyen felhasználható erőforrásként jelentkezik.”

A szemléletformálás mellett fontosnak tartanák a tájékoztatást is, hogy minél szélesebb körben álljon rendelkezésre információ a hulladékgyűjtő pontokról illetve a hulladékleadási lehetőségekről.

„Lakossági környezeti tanácsadással is foglalkozik szervezetünk, és napi szinten találkozunk azzal, hogy a lakosok nem tudják, hogy egyes speciálisabb hulladéktípusokat hol lehet leadni” – olvashatjuk a Hulladék Munkaszövetség oldalán közzétett javaslatban.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam