2019. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Plazmalövő vadászműhold szabadíthat meg minket az űrszeméttől

Viszonylag keveset foglalkozunk vele, de az egyre növekvő mennyiségű űrszemét komoly problémákat okozhat a világűrben, minél több van belőle, annál veszélyesebb – ezért is fontos, hogy minél előbb kezdjünk vele valamit, amíg még tudunk.

Minél több szemét van a világűrben, annál komolyabb fenyegetést jelentenek – na nem ránk, a Földön tengődő emberekre, hanem az általunk nagyon drágán megépített és pályára állított szerkezetekre, műholdakra, űrtávcsövekre és a Nemzetközi Űrállomásra.

Folyik a vita arról, hogy hogyan lehetne ezt a szemetet eltüntetni a Föld körüli pályáról, de eddig nem született épkézláb megoldás a problémára.

Azonban egy japán–ausztrál kezdeményezés most úgy tűnik, működő megoldást talált a problémára.

Az amerikai Űrfelügyeleti Hálózat jelenleg huszonháromezer nagyobb űrszemetet figyel meg folyamatosan, közülük tizennégyezer irányíthatatlanul kering Föld körüli pályán, méghozzá nagyjából tízszer olyan gyorsan, mint egy süvítő pisztolygolyó Fotó: NASA/Wikimedia Commons

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a Tohoku Egyetem kutatói egy plazmalövő szerkezetet terveztek, amely két oldalról köpné a plazmát az űrszemétre.

Erre a duplázásra azért van szükség, mert ha a gép csak egyik oldaláról lőné az anyagot, a lökéstől megállíthatatlanul sodródni kezdene a világűrben, és valószínűleg nem látnánk többé.

A Scientific Reports tudományos folyóiratban felvázolt szerkezet viszont így egyidejű plazmakilökésekkel képes lenne pályán tartani magát, az űrszemetet pedig a Föld atmoszférájába lökné, ahol az megsemmisülne – számolt be a 24.hu.

Neked ajánljuk
Áttörés jöhet a nukleáris hulladék kezelésében A Penny az élelmiszer-takarékosság bajnoka Környezetbarát műanyagot készítenek talajbaktériumok A műanyag nem csak szemétként szennyez A műanyag Attenborough-ban emberére akadt
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam