Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 8., Dénes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a vadon élő állatok ürülékében is jelen van a műanyag

Először mutattak ki műanyag mikroszálakat vadon élő állatok ürülékében amerikai kutatók, akik a Marine Pollution Bulletin című folyóiratban publikálták tanulmányukat.

„Az nem titok, hogy a műanyagszennyezés jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a tengeri ökoszisztémákra, ám csak most kezdjük felmérni, hogy milyen mértékű problémáról van is szó” – mondta Mauricio Seguel, a Georgiai Egyetem munkatársa.

A kutatók a délnyugat-chilei Guafo-szigeten élő dél-amerikai medvefókák közül 51 nőstény példány ürülékét elemezték 2015 decembere és 2016 márciusa között – írja az Eurekalert tudományos hírportál alapján az MTI.

A kutatók célja az volt, hogy megismerjék a tényezőket, amelyek szerepet játszanak a szétterjedésükben, és megtudják, hogy mindez milyen hatással van a déli félteke állatvilágára.

A mikroszálak apró, egy milliméternél kisebb műanyag szálak, amelyek például mosás közben válnak le a műszálas szövetekről, és a szennyvízzel együtt az óceánba kerülnek. Számos szennyező anyag elnyelésére képesek Fotó: Geoffrey Fairchild/flickr.com

Az ürülékminták 67 százaléka tartalmazott nagy mennyiségű műanyag mikroszálat, amelyet korábban csak fogságban etetett állatoknál mutattak ki.

A kutatók úgy vélik, hogy a mikroszálak a változó óceáni áramlatokkal érkeztek a Guafo-szigethez, és előbb a planktonok, majd a táplálékláncon egyre feljebb haladva a halak és végül a fókák gyomrába is eljutottak.

Medvefókák Fotó: pixabay.com

Jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték annak meghatározására, hogy a mikroszálak bármilyen káros hatással lennének az emlősökre, ám néhány tanulmány szerint a halaknál morfológiai változásokat okoznak.

„Még nincs túl késő, hogy meggyógyítsuk az óceánjainkat, ám az egyik első lépésként meg kell határoznunk, hogy mekkora kárt okoztunk az olyan tevékenységeinkkel, mint a műanyagok gyártása és kidobása” – mondta Kelly Diehl, a tanulmány elkészítését támogató coloradói Morris Animal Foundation munkatársa. 

Neked ajánljuk
Ígéretes baktériumra bukkantak egy hulladéklerakónál A lomok egyelőre maradnak az otthonokban Hol tart a körkörös gazdaság kiépülése? Budapest Bike Maffia – Így segíthetsz a járvány idején Történelmi csúcsot döntött a hazai napenergia-termelés
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam