2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lesz a szemetünkkel?

A jövő nemzedékek szószólója szerint nem biztos, hogy rossz a rendszer, csak most rosszul működik. A hibákat ki lehetne javítani.

A jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula is készített egy jelentést a hulladékgazdálkodásról, melyet az alapvető jogok biztosának hivatala adott ki. Eszerint többek között a szemétszállítás közszolgáltatási díja a költségeknek csak egy részét fedezi, a NHKV Zrt. pedig csak több hónapos csúszással fizet a szolgáltatóknak, így a rendszer akadozik.

Az ATV Egyenes beszédben Bándi Gyula elmondta, már júniusban elkezdték a vizsgálatukat, mielőtt még a nagy botrány elkezdődött a szemétszállítás körül, ráadásul az elmúlt években tucatnyi ügyük volt már a témában.

Elmondta, lehet látni, hogy alulfinanszírozottak a szemétszállításban részt vevő cégek, de azt nem lehet pontosan megmondani, hogy abszolút mértékben, vagy csak mert lassan kapják meg a pénzüket.

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán

A műsorban Bándi arról beszélt, hogy ennek ellenére fenntartható lenne a szemétszállításban a jelenlegi rendszer, csak a hiányosságokat kezelni kellene. Ugyan a vizsgálat során nem zárták ki, hogy végül teljes államosításra is sor kerülhet – ez annyiban lenne jobb, hogy lenne felelős –, de erre a szószóló szerint nincs feltétlenül szükség.

Elmondta, a közszolgáltatóknak hulladékterv alapján kell dolgozniuk, de az országos tervet 2017-re vonatkozóan például csak tavaly, év végén fogadták el, az ideit pedig még mindig nem fogadták el.

„Ezek olyan hibák, melyeket lehet javítani – vélekedett a jövő nemzedékek szószólója –, nem arról van szó, hogy a rendszer ördögtől való, hanem hogy a rendszer zötyög, rosszul működik.”

Neked ajánljuk
Hamarosan Magyarországon is elérhetővé válnak a TerraCycle világhírű körforgásos megoldásai A Tisza csak Kárpát-medencei összefogással tisztulhat meg Több mint 100 tonna újrafeldolgozhatatlan hulladéktól szabadul meg az ALDI A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: atv.hu
Vissza
Hírfolyam