2019. február 17., Donát
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napsütésben a szemét is a klíma ellen fordul

Hawaii tudósok váratlan felfedezést tettek: műszeres mérésekkel igazolták, hogy a műanyaghulladék is üvegházhatású gázokat bocsát ki.

A Hawaii Egyetem Óceáni és Földtani Intézetének (SOEST) kutatói a leggyakrabban használt műanyagfajtákat tanulmányozták, például a polikarbonátokat, a polisztirént és a nagy sűrűségű és alacsony sűrűségű polietilént (a bevásárlószatyrok legfőbb alapanyagát) – írja a Piac és Profit Klímablogja.

Mint kiderült, mindegyik jelentős üvegházgáz-kibocsátó: a környezeti tényezők hatására bomlásnak indulnak, ami metán és etilént kibocsátásával jár együtt.

A szennyező gázokat az általunk szinte mindennap használt, szokványos plasztiktárgyak bocsátják ki bomlásuk során – italospalackok, ételhordók, műanyag evőeszközök Fotó: MTI/Sóki Tamás

Amint a 212 napig tartó vizsgálatból kiderült, az alacsony sűrűségű polietilénnek akár érintetlen, korábban semmire nem használt pelletjeit, akár a már használt és eldobott darabjait nézték, mindkettőnél mértek üvegházgáz-emissziót.

Ráadásul a kibocsátott gázok mennyisége nőtt, ha a polietilént napfény érte.

A tudósok azzal magyarázták a kibocsátás növekedését, hogy az eldobott műanyagon kicsiny repedések, apró gödrök keletkeznek, ami növeli a napsütésnek, valamint a fotokémiai bomlásnak kitett felületet.

A hawaii tudósok nem vállalkoztak arra, hogy megbecsüljék, az óceánokba és a szárazföldi ökoszisztémákba került műanyagszemét összesen mekkora kibocsátásért felelhet, de azt hangsúlyozzák, hogy ez nincs belekalkulálva az emberiség emissziójába, és sajnos jelentős mennyiség lehet.

Neked ajánljuk
Műanyag hajóval küzdenek az óceánok teleszemetelése ellen Mit visz a szennyvíz? A soproni egyetemistákkal együtt mi is megtanulhatunk jól szelektálni Mit teremtettek az alkotó energiák? Már kisebb légszennyezettségnél is tájékoztatnák a budapestieket
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam