2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napsütésben a szemét is a klíma ellen fordul

Hawaii tudósok váratlan felfedezést tettek: műszeres mérésekkel igazolták, hogy a műanyaghulladék is üvegházhatású gázokat bocsát ki.

A Hawaii Egyetem Óceáni és Földtani Intézetének (SOEST) kutatói a leggyakrabban használt műanyagfajtákat tanulmányozták, például a polikarbonátokat, a polisztirént és a nagy sűrűségű és alacsony sűrűségű polietilént (a bevásárlószatyrok legfőbb alapanyagát) – írja a Piac és Profit Klímablogja.

Mint kiderült, mindegyik jelentős üvegházgáz-kibocsátó: a környezeti tényezők hatására bomlásnak indulnak, ami metán és etilént kibocsátásával jár együtt.

A szennyező gázokat az általunk szinte mindennap használt, szokványos plasztiktárgyak bocsátják ki bomlásuk során – italospalackok, ételhordók, műanyag evőeszközök Fotó: MTI/Sóki Tamás

Amint a 212 napig tartó vizsgálatból kiderült, az alacsony sűrűségű polietilénnek akár érintetlen, korábban semmire nem használt pelletjeit, akár a már használt és eldobott darabjait nézték, mindkettőnél mértek üvegházgáz-emissziót.

Ráadásul a kibocsátott gázok mennyisége nőtt, ha a polietilént napfény érte.

A tudósok azzal magyarázták a kibocsátás növekedését, hogy az eldobott műanyagon kicsiny repedések, apró gödrök keletkeznek, ami növeli a napsütésnek, valamint a fotokémiai bomlásnak kitett felületet.

A hawaii tudósok nem vállalkoztak arra, hogy megbecsüljék, az óceánokba és a szárazföldi ökoszisztémákba került műanyagszemét összesen mekkora kibocsátásért felelhet, de azt hangsúlyozzák, hogy ez nincs belekalkulálva az emberiség emissziójába, és sajnos jelentős mennyiség lehet.

Neked ajánljuk
A műanyaghulladék a Fekete-tenger élővilágára is veszélyt jelenthet Miért (nem) a plasztik kémiai újrahasznosítása a megoldás? Új korszak kezdődhet Magyarországon a mezőgazdasági hulladék újrahasznosításában Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam