2019. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Keresik a megoldásokat

A műanyag zacskók betiltásáról szóló javaslat elutasításával kapcsolatban Makai Martina elmondta: a műanyaghulladék-probléma valós kezelésére kell szabályozást kialakítani.

A legfontosabb a hulladékpiramis betartása, vagyis hogy megakadályozzuk, hogy hulladék keletkezzen – hangsúlyozta az InfoRádióban az Innovációs és Technológiai Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára.

Az a cél, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön lerakókba Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által javasolt, majd a kormány által el nem fogadott termékdíj-emelési tervezet a műanyag zacskók és más hulladékok visszaszorítására irányult volna. Ezzel kapcsolatban Makai Martina hangsúlyozta: a cél nem az adóbevételek növelése, hanem a forgalmazók szemléletének megváltoztatása lett volna. A helyettes államtitkár hozzátette: a műanyaghulladékok kérdése továbbra is prioritást élvez.

Makai Martina kiemelte:

nem látszatintézkedésekre van szükség.
A műanyagprobléma valódi megoldására törekednek, elegendő időt biztosítva a gyártóknak és forgalmazóknak az alternatív megoldások bevezetésére.

Ezen lehetőségeket a kormány is kutatja, megoldás lehet a nejlonzacskó helyett a textiltáskák, műanyag szívószál helyett a fémből vagy lebomló anyagból készült termékek használata – tette hozzá. A hústermékek csomagolására azonban egyelőre nem találtak alternatívát.

Fotó: maxpixel.net
Neked ajánljuk
Műanyag hajóval küzdenek az óceánok teleszemetelése ellen A hulladék új útjai A soproni egyetemistákkal együtt mi is megtanulhatunk jól szelektálni Propolisz – A természet házi csodaszere „Válogatós vagyok” – társasjátékosztó workshop pedagógusoknak!
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam