2019. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Keresik a megoldásokat

A műanyag zacskók betiltásáról szóló javaslat elutasításával kapcsolatban Makai Martina elmondta: a műanyaghulladék-probléma valós kezelésére kell szabályozást kialakítani.

A legfontosabb a hulladékpiramis betartása, vagyis hogy megakadályozzuk, hogy hulladék keletkezzen – hangsúlyozta az InfoRádióban az Innovációs és Technológiai Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára.

Az a cél, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön lerakókba Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által javasolt, majd a kormány által el nem fogadott termékdíj-emelési tervezet a műanyag zacskók és más hulladékok visszaszorítására irányult volna. Ezzel kapcsolatban Makai Martina hangsúlyozta: a cél nem az adóbevételek növelése, hanem a forgalmazók szemléletének megváltoztatása lett volna. A helyettes államtitkár hozzátette: a műanyaghulladékok kérdése továbbra is prioritást élvez.

Makai Martina kiemelte:

nem látszatintézkedésekre van szükség.
A műanyagprobléma valódi megoldására törekednek, elegendő időt biztosítva a gyártóknak és forgalmazóknak az alternatív megoldások bevezetésére.

Ezen lehetőségeket a kormány is kutatja, megoldás lehet a nejlonzacskó helyett a textiltáskák, műanyag szívószál helyett a fémből vagy lebomló anyagból készült termékek használata – tette hozzá. A hústermékek csomagolására azonban egyelőre nem találtak alternatívát.

Fotó: maxpixel.net
Neked ajánljuk
Megújul Győr környékének hulladékkezelése Tiszta lesz a Tisza: az államfő kezdeményezésére megoldás született a Felső-Tisza állami hulladékmentesítésére Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének A 2019-es nemzetközi asztrofotó-pályázat kategóriagyőztes képei (képgaléria) A méhlepényig eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam