2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb lépések a tisztább Tiszáért

Magyar és ukrán szakemberek tartottak szakmai egyeztetést a kárpátaljai Visken a tisztább Tiszáért, hogy közelebb kerüljenek a folyó hulladékproblémájának megoldásához.

A résztvevők egyeztették a Kijevben megrendezett Waste Management Expo tapasztalatait, feltérképezték az ukrán hulladékgazdálkodási stratégia helyzetét, és felvetettek olyan, Magyarországon és Nyugat-Európában működő helyi megoldási lehetőségeket, amelyek az ukrán hulladékprobléma kezelésében is segíthetnek.

Fotó: petkupa.hu

Eddig két Tiszai Kerekasztal került megrendezésre, mindkettő a Tisza partján (2016-ban Szolnokon, 2017-ben Vásárosnaményban).

A szervezők idén sem szakadtak el a szép, szőke folyótól, de úgy döntöttek, hogy a rendezvényt most először a folyó hulladékproblémájának egyik forrásterületén, Kárpátalján rendezik meg.

A szakmai konferenciát a PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület, valamint a környezetvédelmi kezdeményezés szervezője, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége hívta össze. A kerekasztal felett védnökséget vállalt Grezsa István, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos, és Hennagyij Hennagyijovics Moszkal, a Kárpátaljai Területi Állami Közigazgatási Hivatal elnöke.

Forrás: Kupa Pet/youtube.com

A program célja a tiszai hulladékszennyezéssel kapcsolatos információk, kapcsolati rendszerek, valamint a rendelkezésre álló tudás feltérképezése, a károk felmérése, a szemléletformálás és pályázati lehetőségek feltárása volt.

A kerekasztalon ukrán és magyar szakmapolitikai döntéshozók, vízügyi és hulladékgazdálkodási hatóságok, zöldipari vállalatok, kutatók, környezet- és természetvédelmi civil szervezetek képviselői vettek részt.

A kerekasztal résztvevői arra hívják fel a figyelmet, hogy a Tisza ügyében párbeszéd és közös gondolkodás szükséges annak érdekében, hogy tisztább élőhely legyen a több országot érintő folyó.

Neked ajánljuk
Idén is sikeres volt a takarítási világnap Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: petkupa.hu
Vissza
Hírfolyam