2019. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kicsi, de erősen szennyez

Honnan származnak a mikroműanyagok, milyen káros hatásuk lehet ránk és a környezetünkre, és hogyan dolgozik az EU a probléma megoldásán?

Egyre több, természettel és egészséggel kapcsolatos híradásunkban bukkan fel a mikroműanyag. Az NRGREPORT összegyűjtötte az apró műanyagdarabokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A mikroműanyagok olyan apró műanyagrészecskék, amelyek kisebbek, mint öt milliméter.

Mikroműanyagok Fotó: Oregon State University/flickr.com

Forrásukat tekintve két fajtájukat különböztetjük meg: az elsődleges és a másodlagos mikroműanyagokat. Az elsődleges mikroműanyagok eredendően apró részecskékként jutnak a környezetbe. Ezek legfőbb forrása a műszálas ruhák mosása és a gépjárművek gumijának kopása. Ide tartoznak még a kozmetikumokhoz szándékosan hozzáadott mikroműanyagok (például az arcradírban lévő mikrogyöngyök) is. 

Másodlagos mikroműanyagoknak nevezzük a nagyobb műanyag tárgyak darabolódásából (például műanyag szatyrok, palackok vagy halászati eszközök) származó részecskéket.

Becslések szerint a tengerekben 15-31 százaléknyi elsődleges, és körülbelül 69-81 százaléknyi másodlagos mikroműanyag található Fotó: G. Mannaerts/Wikimedia Commons

A tengerekbe kerülő mikorműanyag rendkívül káros, mert az állatok gyakran elfogyasztják azt, így a műanyag a táplálékláncon keresztül az emberi szervezetbe is bekerülhet.

Az emberi egészségre való hatásuk egyelőre nem ismert, de a műanyagok gyakran tartalmaznak olyan adalékanyagokat, mint a stabilizátorok vagy tűzgátlók, és más vegyi anyagokat is, amelyek károsak lehetnek az állati vagy emberi szervezetre.

Szeptemberben az Európai Parlament képviselői elfogadtak egy stratégiát, amelynek célja, hogy növelje az újrahasznosított műanyag mértékét az EU-ban. Továbbá arra kérték a bizottságot, hogy 2020-ra uniószerte tiltsák be a kozmetikumokhoz és tisztítószerekhez szándékosan hozzáadott mikroműanyagokat, és tegyenek lépéseket a textilekből, a gépjárművek gumijaiból, a festékből és a cigarettacsikkekből származó mikroműanyagok mértékének minimalizálása érdekében.

Neked ajánljuk
MediaMarkt: a lakosság majdnem fele helytelenül kezeli az e-hulladékot Áttörés jöhet a nukleáris hulladék kezelésében A Penny az élelmiszer-takarékosság bajnoka Faölelési rekord született az erdők világnapján Porzanak a hazai szikes-tavak
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam