2019. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Merre jár a mikroszál?

Egy amerikai kutató elsőként tett kísérletet arra, hogy modellezze a környezetbe jutó műanyag mikroszálak mozgását. Az eredmények fontos adalékokat szolgáltathatnak a műanyagszennyezés jövőbeli felszámolásához.

A környezetbe számos forrásból kerülnek apró műanyagrészecskék – kozmetikumokból, műszálas textíliákból és csomagolóanyagokból – egyre aggasztóbb koncentrációban szennyezve a vizeket, a talajt, sőt az élő szervezeteket – írja a ScienceDaily.

Műszálas ruháink viselésük során, de legfőképp a mosások alkalmával folyamatosan mikroszálak tömegeit bocsátják ki magukból. Ezeket az apró műanyagfoszlányokat a  szennyvíztisztító berendezések nem képesek teljesen kiszűrni, így a természetes vizekbe kerülnek Forrás: The Story of Stuff Project /youtube.com

Nicholas B. Engdahl, a Washingtoni Állami Egyetem kutatója az Advances in Water Resources című tudományos folyóiratban publikált tanulmányában arra kereste a választ,

hogyan viselkednek a mikroszálnak a környezetbe jutva: folyamatos mozgásban vannak, és egyenletesen terjednek, vagy összegyűlnek bizonyos területeken.

Ezek az információk hozzásegíthetnek minket ahhoz, hogy a jövőben hatékony erőfeszítéseket tegyünk a környezet megtisztítására. A kutató új, fizikai alapú szimulációs eljárást alkalmazva arra az eredményre jutott, hogy a mikroszálak mozgása elsősorban méretüktől és a víz sebességétől függ.

A hosszabb szálak hajlamosak leülepedni, míg a rövidebbek komplex mintázatok szerint, a vízben oldott anyagoknál gyorsabban mozognak.

Neked ajánljuk
Megújul Győr környékének hulladékkezelése Tiszta lesz a Tisza: az államfő kezdeményezésére megoldás született a Felső-Tisza állami hulladékmentesítésére Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének A 2019-es nemzetközi asztrofotó-pályázat kategóriagyőztes képei (képgaléria) A méhlepényig eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam