Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 6., Bíborka, Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Naponta több mint 40 tonna szemetet gyűjtöttek össze egy indonéz sziget partjairól

Naponta több mint 40 tonna szemetet gyűjtöttek össze ezen a héten egy Dzsakartától északra fekvő indonéz szigetcsoport lakói.

Kína után a 260 milliós Indonézia a világ második legnagyobb szeméttermelője évente mintegy 3,2 millió tonnával, amiből 1,29 millió tonna szennyezi az óceánokat. 

Indonéz tengerpart Fotó: prilfish/lickr.com

A takarítási művelet ezen a héten a fővárostól, Dzsakartától északra fekvő Ezer-szigetek nevű, korallokkal övezett térségre összpontosult, amely népszerű idegenforgalmi látványosság Indonéziában.

Az indonéz környezetvédelmi tárca 264 szakemberrel és 13 hajóból álló rajjal segítette a lakosok erőfeszítéseit a tengerpartok megtisztítására.

Az indonéz szemétproblémára a minap ráirányította a figyelmet az a partra sodródott bálna, amelynek tetemében 115 műanyag poharat és két strandpapucsot találtak. A tengeri szemétprobléma oly súlyos, hogy Celebesz szigetén a hatóságok tavaly rendkívüli szemétállapotot hirdettek, amikor Bali szigetének egy közkedvelt partszakaszát elöntötte a szemét.

A korallzátonyok övezte Ezer-szigetekre a szemét nagy része máshonnan érkezik, leginkább az óceáni áramlatok sodorják a partra Fotó: agus devayana/Wikimedia Commons

A több mint 17 ezer szigetből álló Indonézia kormánya eltökélte, hogy 2025-ig 70 százalékkal csökkenti a tengeri műanyagszemetet. Intézkedéseik között szerepel, hogy lebeszélik a kereskedőket a műanyag zacskók használatáról, és felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a műanyagszemét közös ellenség.

Neked ajánljuk
Ígéretes baktériumra bukkantak egy hulladéklerakónál A lomok egyelőre maradnak az otthonokban Hol tart a körkörös gazdaság kiépülése? Kedves Szomszédaim, miben segíthetek? Magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam