2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van még hova fejlődnünk újrahasznosítás terén

Elég rosszul állunk az újrahasznosítás terén a többi EU-s országhoz képest. Ugyan a műanyagok feldolgozása tekintetében vannak páran mögöttünk, de összességében utolsók vagyunk: hazánkban használják fel újra a legkevesebb, erre alkalmas hulladékot.

Elég szomorú adatokat közölt az Eurostat: kiderült ugyanis, hogy Magyarország az utolsók között kullog az EU-ban az újrahasznosított műanyagok tekintetében – írja a Pénzcentrum.

Míg az uniós államokban a műanyaghulladékok átlagosan 42,4 százalékát hasznosítják újra, hazánkban ez az arány csupán 31 százalékos – Írországhoz hasonlóan.

Összességében a műanyagok újrahasznosítási aránya 18,4 százalékkal nőtt az EU-ban 2005 óta, így értünk el a fentebb már említett 2016-os, 42,4 százalékos szintre. A tendencia minden tagállamban nőtt, kivéve Észtországot, ahol 2005 óta majdnem egy százalékkal csökkent az újrahasznosított műanyagszemét aránya.

Feldolgozásra váró hulladék a Mü-Gu Kft. budapesti telepén.
A hulladékanyag-kereskedő és -feldolgozó cégnél a hulladék több mint 85 százalékát újrahasznosítják
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A műanyagon kívül minden más, újrahasznosítható hulladék feldolgozását is megvizsgálta az Eurostat. 

Ezen a listán Magyarország 49,7 százalékos aránnyal utolsó helyen végzett, miközben az EU-ban az összes ilyen szemét mintegy 67 százalékát használják fel újra.

Neked ajánljuk
A nyugdíjba vonuló fúrótornyok nem végzik a szemétben Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában Még várja a csatlakozókat az Európai Hulladékcsökkentési Hét A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: penzcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam