2019. március 19., Bánk, József
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az abroncsok is roncsolják a környezetet

A közlekedés során súrlódó és kopó abroncsok az Európai Unió felszíni vizeiben tapasztalt mikroműanyag-szennyezés legfontosabb forrásainak számítanak.

A kopással leváló apró darabokat természetes és mesterséges gumi, illetve különböző adalékanyagok alkotják. De nem csak a mikroműanyag összetétele jelent problémát – ezek az apró részecskék alkalmasak arra, hogy összegyűjtsék a vízben jelen lévő mérgező vegyületeket, amelyek így nagyobb koncentrációban jutnak be a mikroműanyagot elfogyasztó, belélegző élőlények szervezetébe.

A Friend of Earth brit környezetvédelmi szervezet

ezért sürgeti, hogy az abroncsok okozta szennyezés pontosabb feltérképezésére és csökkentésére is történjenek lépések.

Fotó: pixabay.com

A szervezet javaslatában szerepel a gumiabroncsok osztályozásának kiegészítése a kopásállóságra vonatkozó adatokkal, valamint az abroncsokra kivetett illeték bevezetése, amelyet kárenyhítésre és a környezetbarát alternatívák kutatására fordítanának.

Az ipart a kisebb tapadófelületű és részecskekibocsátású abroncsok fejlesztésére biztatják, ugyanakkor úgy vélik, az utak felületének megfelelő kialakításával is csökkenthető lenne az autógumikból származó szennyezés.

Ugyanakkor az üvegházgáz-kibocsátás mellett az abroncsokból származó mikroműanyagok problémáján is sokat javíthatna a tömegközlekedés, illetve a biciklis útvonalak fejlesztése. 

Neked ajánljuk
A Tisza is lehet tiszta A januári konténerhajó-baleset után 24 millió műanyagdarabot mosott partra a víz Hollandiában A szemét a legszebb természeti csodákat sem kíméli Áder: szakítani kell a „használd és dobd el” kultúrával Utazik a hulladék: honnan hozzuk, hova visszük?
Tovább a forrásra: theecologist.org
Vissza
Hírfolyam