2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fejlett világ lassan magára marad a szemetével

2018-ban Kína már nem vette át az EU és az USA szennyező, szétválogatatlan plasztikhulladékát újrafeldolgozásra. Ahelyett, hogy ez a helyi újrahasznosító vállalkozások szaporodását vonta volna magával, a USA cégei elkezdték kisebb ázsiai országokba szállítani a hulladékot. Mostanra azonban náluk is kezd betelni a pohár.

 2018 elején hatályossá vált a pekingi kormányzat importtilalma a tisztítatlan műanyaghulladékra. Korábban Kína volt a világelső az újrahasznosításra szánt hulladék importálásában. A fejlett nyugati világ szemete tavasszal szépen elkezdett tornyosulni a raktárakban és a kikötőkben – írja a Piac és Profit Klímablogja.

A zöldek örültek a kínai vezetés moratóriumának, azt remélve, hogy az lendületet ad az újrahasznosítási arány növelésének.

Csakhogy őszre kiderült, hogy Kína helyére szépen beléptek a kisebb délkelet-ázsiai országok, melyek hajlandók átvenni a szemetünket. 2018 első fél évében az amerikai hulladékexport több mint fele Thaiföldre, Malajziába és Vietnamba irányult, állítja az Amerikai Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva a Greenpeace. 2017-ben még a szemét 70 százaléka Kínába és Hongkongba ment.

Amit mi nem látunk, az nincs is? Fotó: shutterstock.com

„Amikor az átlagember bedob egy darab műanyagot a szelektív hulladékgyűjtőbe, azt gondolják, hogy azt újrahasznosítják, nem pedig azt, hogy Kínába küldik, vagy újabban Délkelet-Ázsiába, ahol valószínűleg elégetik vagy szeméttelepre helyezik” – mondta John Hocevar, a Greenpeace amerikai szervezetének óceánnal kapcsolatos kampányokért felelős munkatársa a The Guardiannek.

A nagy szemétdömpingre reagálva Vietnamban májusban be is vezettek egy ideiglenes moratóriumot, mert az ország két kikötőjét túlterhelték a szállítmányok.

Júliusban pedig Malajzia vonta vissza a műanyaghulladék egyes kategóriáira a behozatali engedélyt, miután több üzem olyan intenzíven működött, hogy a helyi lakosok panaszt tettek a víz- és légszennyezésről a hatóságoknál.

Bár a világsajtó az év elején azt írta, hogy a kínai tilalmat környezetvédelmi indokokkal magyarázták, a közvetlen kiváltó ok valójában az lehetett, hogy az illetékesek a szemétfeldolgozó üzemekben illegális munkásokat találtak, akiket nem biztonságos munkakörülmények között dolgoztattak – írja a The Guadian alapján a Piac és Profit.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam