2020. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ideje lenne, hogy csillapodjon a csillámok iránti rajongásunk

Ha létezne olyan díj, amelyet a modern kor leglátványosabb és legapróbb, a környezetet pusztító találmánya kapna, minden bizonnyal a csillám lenne a befutó.

Nem hiányozhatnak az ünnepi alkalmakról, de a testápolókból, a sminktermékekből vagy épp a hajsprékből sem, nem beszélve a csillámtetkókról, ruhákról vagy kiegészítőkről – olvashatjuk az Nlcafe csillámok történetét feldolgozó írásában.

Henry Ruschmann, a káprázatos műanyagszemcsék feltalálója valószínűleg sohasem gondolta, micsoda pokoli erőt szabadít a világra, mikor 1934-ben a szeméttelepek felhalmozódott hulladékának tömörítésén gondolkodott.

A kidobott műanyagok aprítása során egész véletlenül készültek el az első csillámok, amelyek a szemét változatosságának köszönhetően a szivárvány minden színében pompáztak.

Bye bye glitter? Fotó: Shutterstock

Az ily módon újrahasznosított szemét nagy siker lett, Amerika népét nem izgatta különösebben, honnan is jön a szivárványpor, szórták agyba-főbe minden jeles ünnep alkalmával.

Az apró szemcsékből már annyit használt fel az emberiség, hogy hatalmas hegyeket építhetnénk belőlük – már ha össze tudnánk gyűjteni őket, és nem a világban szerteszórva a természetes vizeket, a talajt és a legkülönbözőbb élőlények szervezetét szennyeznénk velük.

Ezért mielőtt hagynánk a bennünk lakó gyermeket elcsábulni a varázslatos színekben sziporkázó miegymásoktól, gondoljuk meg, megéri-e – vagy ha mindenképp ragaszkodunk a csillogáshoz, keressük a lebomló alternatívákat.

Neked ajánljuk
Szemétben fuldokolnak az egri szőlők Kihívás előtt a hazai éttermek Jöhet a visszaváltható ásványvíz? Zavarja a városból kiköltözőket, ezért törvénybe iktatják a vidéki szagokat és hangokat (videóval) Sok vállalatnak csak a szája nagy – a környezeti lábnyoma nem csökken
Tovább a forrásra: nlcafe.hu
Vissza
Hírfolyam