2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem mindenki látja problémának a karácsonyi hulladékhegyeket

Hazánkban egy átlagos ember évente 500 kg szemetet termel – és ebből a karácsony erősen kiveszi a részét. A Jófogás online kutatása közel négyezer embert kérdezett arról, hogy mennyi csomagolópapírt használnak ajándékozáskor, tisztában vannak-e ennek környezeti hatásával.

Egy magyar átlagosan évi 95 kg papírt használ el, ennek fele a termékek, áruk csomagolóanyaga. Míg bizonyos áruk esetében a csomagolás sokszor elkerülhetetlen, az ajándékozásnál ez inkább hagyomány, mint szükség.

Az online kutatás szerint a megkérdezettek 98%-a fontosnak tartja a csomagolást.
Nem baj, ha csomagolunk,
csak tegyük okosan! 

A kitöltők közel kétharmada csomagol. Minden egyes ajándékot külön-külön. Az ünnepek után a csomagolópapírok többféleképpen végzik. Szerencsére a válaszadók több mint negyede újra felhasználja a papírokat egy következő ajándékozáskor, és 53%-uk a szelektív gyűjtőbe dobja a csomagolást az ünnepek után. Azonban rossz hír, hogy minden ötödik elégeti vagy a kukába dobja a csomagolópapírt.

Fotó: pixabay.com

A válaszadók harmada díszdobozba vagy ajándéktáskába rejti a meglepetéseket idén karácsonykor, melyek kiváló alternatívái a csomagolópapírnak, hiszen újra lehet őket használni, és ugyanolyan csinosan mutatnak a fa alatt, mint a papírba csomagolt ajándékok.

A válaszadók 53%-a nem gondolja, hogy az ajándékok csomagolása környezetszennyező. 48%-uk belátja, hogy árt a természetnek a felesleges csomagolás, mégis csupán százból négy ember nem csomagolja be idén egyáltalán az ajándékokat.

Körülbelül 50 000 fát menthetünk meg évente, ha csomagolópapír helyett más megoldást választunk.

A gyerekeknek például érdemes lehet egy-egy díszes papírdobozt venni, és évről évre ebbe rejteni az ajándékokat. Így évente több ezer forintot és jó pár csomagolással töltött percet is megtakarítasz, ráadásul a környezetedet is véded.

Neked ajánljuk
Izzik a levegő a műanyag körül Tovább dolgozik a környezetbarát csomagolásokon a Nestlé Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: mmonline.hu
Vissza
Hírfolyam