2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

7500 tonna: már az űr is tele van szeméttel

Nem elég, hogy a bolygónkat egy hatalmas és feneketlen kukának tekintjük, egy friss kimutatás szerint már az űr is dugig van az emberiség szemetével.

Az űrszemét évtizedek alatt halmozódott fel a különböző, bolygónk légkörén túlra tett utazások során. Becslések szerint

nem kevesebb mint 7500 tonna hulladékról van szó, amely nagyjából 100 millió darabban lepi el a kozmoszt.

Az űrszemét zöméért 4 nemzet felelős Forrás: uk.rs-online.com

Most egy remek infografika nevesíti is az űrszemét gazdáit, nem meglepő módon azokról az országokról van szó, amelyek élen járnak az űrkutatásban. A friss jelentés csak egy bizonyos méret feletti, nagyobb, már használaton kívüli, vagyis szemétként keringő objektumokat vette lajstromba, ez alapján az Egyesült Államok és Oroszország (illetve jogelődje, a Szovjetunió) a főkolompos, előbbi 4037, utóbbi 4035 hatalmas űrszemét gazdája. Kína a lista harmadik helyén áll 3524, míg Franciaország 334 ilyen darabot hagyott az űrben. Minden más ország összesen 259 leselejtezett nagyobb méretű műholdért, rakétaalkatrészért és egyéb szemétért felelős.

A helyzet nem veszélytelen, az említett nemzetek ugyanis eddig diszkréten hallgattak hátrahagyott hulladékaikról, ami

igen komoly veszélyforrás lehet, ugyanis egyre több magáncég készül az űrbe projektjeivel.

Ezek a vállalkozások nem tudhatják, mi vár rájuk ebből a szempontból.

Az űrszemét begyűjtésére egyébként már rengeteg ötlet született, a mágneses zsinórtól, és a szemetet szétporlasztó szuperágyútól kezdve egészen a plazmalövő vadászműholdig, amely utóbbiról mi is beszámoltunk.

Legyen bármi is a tuti megoldás, élni kell vele, hiszen a szemét egyre égetőbb probléma a Földön – és most már azon kívül is.

Neked ajánljuk
Az űrszemét csökkentésére fából készítenek műholdat Japánban Hatvan köbméter illegálisan lerakott szemetet gyűjtöttek az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai Egy régen betiltott vegyszertől szenvednek még most is a delfinek Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: fmc.hu
Vissza
Hírfolyam