2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

7500 tonna: már az űr is tele van szeméttel

Nem elég, hogy a bolygónkat egy hatalmas és feneketlen kukának tekintjük, egy friss kimutatás szerint már az űr is dugig van az emberiség szemetével.

Az űrszemét évtizedek alatt halmozódott fel a különböző, bolygónk légkörén túlra tett utazások során. Becslések szerint

nem kevesebb mint 7500 tonna hulladékról van szó, amely nagyjából 100 millió darabban lepi el a kozmoszt.

Az űrszemét zöméért 4 nemzet felelős Forrás: uk.rs-online.com

Most egy remek infografika nevesíti is az űrszemét gazdáit, nem meglepő módon azokról az országokról van szó, amelyek élen járnak az űrkutatásban. A friss jelentés csak egy bizonyos méret feletti, nagyobb, már használaton kívüli, vagyis szemétként keringő objektumokat vette lajstromba, ez alapján az Egyesült Államok és Oroszország (illetve jogelődje, a Szovjetunió) a főkolompos, előbbi 4037, utóbbi 4035 hatalmas űrszemét gazdája. Kína a lista harmadik helyén áll 3524, míg Franciaország 334 ilyen darabot hagyott az űrben. Minden más ország összesen 259 leselejtezett nagyobb méretű műholdért, rakétaalkatrészért és egyéb szemétért felelős.

A helyzet nem veszélytelen, az említett nemzetek ugyanis eddig diszkréten hallgattak hátrahagyott hulladékaikról, ami

igen komoly veszélyforrás lehet, ugyanis egyre több magáncég készül az űrbe projektjeivel.

Ezek a vállalkozások nem tudhatják, mi vár rájuk ebből a szempontból.

Az űrszemét begyűjtésére egyébként már rengeteg ötlet született, a mágneses zsinórtól, és a szemetet szétporlasztó szuperágyútól kezdve egészen a plazmalövő vadászműholdig, amely utóbbiról mi is beszámoltunk.

Legyen bármi is a tuti megoldás, élni kell vele, hiszen a szemét egyre égetőbb probléma a Földön – és most már azon kívül is.

Neked ajánljuk
A gyümölcsökben és a zöldségekben is jelen van a mikroműanyag Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására A számok tükrében: beszédes infografikák a hazai megújuló energiáról A Scania üzemei is száműzték a fosszilis energiát Jelentősen drágultak a gyümölcsök idén
Tovább a forrásra: fmc.hu
Vissza
Hírfolyam