2020. május 30., Janka, Zsanett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így kerülje el a felesleges szemetelést az ünnepek alatt

Egész Európára jellemző a pazarlás: közel 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba évente, károsítva ezzel a tengeri élővilágot. Emellett az egyre növekvő hulladéklerakók metángázt termelnek, amely a globális felmelegedés fő okozója. Az ökolábnyoma csökkentésére ma már egyre több vállalat figyel, de mi magunk is sokat tehetünk környezetünkért – a karácsonyi időszakban is.

Egyes vállalatok, mint a Dell, már most is az óceánokból gyűjtenek műanyagot a csomagolásaikhoz, illetve olyan természetes anyagokat használnak, mint például a bambusz. Mindez csupán egy eleme annak a törekvésnek, hogy egy fenntartható, környezetbarát gazdaságot hozzunk létre. A vállalatoknak feladatuk és felelősségük, hogy odafigyeljenek az ökolábnyomukra, és hogy felhívják a figyelmet a probléma komolyságára. Az alábbi 4 tanács megfogadásával mi is hozzájárulhatunk a környezetünk védelméhez, és még jó példát is mutathatunk családunknak, barátainknak:

1. Készüljünk a csomagolással!

A csomagolópapír széttépése ugyan szerves része a karácsonyi ajándékozásnak, de ha a bontogatás megkezdése előtt kikészítünk három szemeteszacskót a szelektív gyűjtéshez, máris hozzájárultunk a Föld egészségéhez: egyet a kommunális szemétnek, egyet az újrahasznosítható hulladéknak, és egyet az általunk még felhasználható dolgoknak – például az ajándéktasakoknak, masniknak. 

2. Használjunk valódi tányért!

Az egyszer használatos eszközök mellőzésével is komoly lépést tehetünk az elképesztő mennyiségű szemét keletkezése ellen. Ha – például szilveszterkor – mégis rákényszerülünk az eldobható tányérok használatára, válasszunk környezetbarát alapanyagból készültet, és a buli előtt helyezzünk ki egy szelektív szemetest is.

A karácsonyi teríték is készüljön környezettudatosan Fotó: Pixabay

3. Keressük az újrahasznosíthatóság jelét!

Érdemes körültekintően vásárolni, hiszen sok termék készül újrahasznosítható anyagokból. Ezeket részesítsük előnyben!

4. Adományozzuk el a régit, mielőtt újat veszünk!

Ruhákat, játékokat, kacatokat gyakran dobunk ki azért, hogy helyet csináljunk az újaknak. A szeméttelep helyett azonban sokkal jobb helyre is kerülhetnek ezek a régi holmik. Rengeteg alapítvány fogad el ilyen adományokat, hogy eljuttassa nélkülöző családokhoz, főleg ilyenkor, ünnepek előtt. Így nemcsak a Föld egészségét óvjuk, hanem egy-egy nehezebb sorsú gyermek karácsonyát is szebbé tehetjük.

Neked ajánljuk
Hiába szeretné az ipar, a műanyag nem kap haladékot A szelektálás nem egy modern kori agyszülemény Home office: figyeljünk oda az energiafogyasztásunkra! Népszerűbb a magyar élelmiszer: többen fordultak a hazai termelőkhöz a járvány alatt Látványosan gyengül a Föld mágneses mezeje (videóval)
Tovább a forrásra: blikk.hu
Vissza
Hírfolyam