2019. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem létezik mezőgazdasági hulladék, csak rossz helyen lévő alapanyag

A mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékekben igencsak hasznos anyagok találhatók, amik most még sokszor kárbavesznek.

A hulladékhasznosítás, és azon belül kiemelten az élelmiszerhulladék-hasznosítás a 2008-as EU-direktívák megjelenésekor került először a figyelem középpontjába. 

Hodúr Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar, Folyamatmérnöki Intézetének intézetvezető egyetemi tanára a Magyar Mezőgazdaságnak úgy fogalmazott

Olyan, hogy hulladék, nincs – ellenben létezik rossz helyen lévő alapanyag.

Az általa vezetett egyetemi kutatócsoport – amelyben ő maga is tevékenyen részt vesz – az ilyen hulladékok feltárásával és vizsgálatával foglalkozik. A mezőgazdaságban vagy az élelmiszeriparban keletkező melléktermékeket az egyetemen kutatási körülmények között vizsgálják meg, hogy kiderüljön, milyen érdekes beltartalmi tulajdonságokkal rendelkező anyagokat hordoznak még.

A törköly hasznosítására is új megoldásokat találtak Fotó: davitydave/Wikimedia Commons

A gyakorlatban ezeket a mellékanyagokat vagy deponálják, vagy valahol elrejtik. Még az a jobbik eset, ha például virágföldet készítenek belőlük. Holott az intézet eredményei szerint ezek gyakran valódi kincsnek bizonyulnak, mert olyan anyagokat tartalmaznak, amelyekért szinte arannyal fizetnek.

Az intézet arra keresi a választ, hogy mely kémiai folyamatokkal lehet a ma ismertnél hatékonyabbá tenni a hasonló alapanyagok kinyerését vagy feltárását.

Az effajta kutatás gazdaságilag hasznosítható érték előállításához vezet. Mielőtt a módszert átadnák az iparnak, az elméleti részleteket tudományos alapossággal feltárják, megmagyarázzák.

A Szegedi Tudományegyetemen zajló kutatások eredményeiről részletesen beszámol a Magyar Mezőgazdaság írása.

Neked ajánljuk
Szabadulnának a hulladéklerakótól 12 ezren szedik a szemetet az utak mentén Egyelőre drága és bonyolult, hogy a hulladék ne vesszen kárba Áder János: a fiatalok szeretnék Magyarországot olyannak megőrizni, amilyennek nagyszüleik láthatták Magyar okospoháré lehet a műanyagtakarékos jövő
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam