2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Teljesen betiltanák a hulladékégetést

Az egészséges környezethez való jog biztosítása érdekében az ombudsman és a jövő nemzedékek szószólója kezdeményezi a környezetvédelmi törvény egy pontjának módosítását, amely kibúvót ad a hulladékégetés általános tilalma alól, amit viszont a levegővédelmi kormányrendelet deklarál.

Helyezzék hatályon kívül a környezet védelmének általános szabályairól szóló, immár több mint húszesztendős törvénynek azt a részét, amely a települési önkormányzatok képviselő-testületei számára lehetővé teszi, hogy helyi rendeletekkel részben eltérjenek a hulladékégetés általános tilalmától. Ezt javasolja a környezetügyért is felelős agrárminiszternek közös jelentésében az alapvető jogok biztosa, Székely László, és a jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula.

A környezetvédelmi törvény mára már idejétmúlt rendelkezése ellentmond a levegő védelméről szóló jogszabályban leírtaknak, amely általánosan megtiltja a hulladék égetését, közöttük a zöldhulladékét is. 

Az Országos Közegészségügyi Intézet Közegészségügyi Igazgatósága 2017-ben készített kimutatást Az illegális hulladékégetés humán- és környezet-egészségügyi kockázatai címmel, amelyből kiderült, hogy

az avar és egyéb zöldhulladék égetése során felszabaduló levegőszennyező anyagok közvetlen egészségügyi kockázatot jelentenek. 

Az általános, a levegőterheltségi szintet meghatározó egészségügyi határértékek pedig nem biztosítják a zöldhulladék-égetésből származó levegőszennyezés hatásainak kitett lakosság megfelelő védelmét.

A jelentés arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok nem hozhatnak olyan rendelkezést, amely a jogszabályokban foglaltaknál kevésbé szigorú környezeti előírást tartalmaz. 

A szabályozás ellentmondásai sértik az alaptörvényben biztosított egészséges környezethez való jogot,

és az Alkotmánybíróság több határozatában kimondott visszalépés tilalmába ütköznek. Mindeközben pedig nem kevesebbről van szó, mint a településen élők egészségének védelméről. 

Neked ajánljuk
Hogy alakul majd a globális zöldhidrogénverseny? Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam