2019. október 14., Helén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folyamatosan fejlesztik a radioaktív hulladékok biztonságos kezelését

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) mintegy 2,6 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre idén a radioaktív hulladékok biztonságos kezelését célzó programjai keretében – tájékoztatta a társaság közleményben az MTI-t. Egy idei közvélemény-kutatás szerint a cég társadalmi elfogadottsága továbbra is magas.

A beruházások részeként az RHK egyik létesítményében, a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban idén megépült egy új, könnyűszerkezetes csarnok. 

A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójába ebben az évben eddig 300 darab kiégett fűtőelemet tároltak be. A legújabb tárolókamrák építése tavaly fejeződött be, a tároló jelenleg 9307 kiégett fűtőelem biztonságos tárolására alkalmas, azonban a paksi atomerőmű igényeinek megfelelően folyamatosan bővíthető. A szakemberek már dolgoznak az új tárolóegységek építésének előkészületein – jelezte az RHK.

Eddig 6536 hordót szállítottak balesetmentesen és biztonságosan a telephelyre, ebből 4833 darab került a felszín alatt 250 méterre található egyes kamrába, vasbeton konténerekbe ágyazva.

A társaság az új tárolási koncepció megvalósítása érdekében a gazdaságosságot és a legnagyobb fokú biztonságot tartva szem előtt már kialakította a második kamrát, és megtörtént a harmadik, negyedik kamra bányászati kialakítása – ismertették.

A Nyugat-Mecsekben zajlik a kutatási program egy nagy aktivitású, radioaktív hulladékoknak és a kiégett fűtőelemeknek szánt tároló befogadására. 

A közleményben kitérnek arra, hogy 2018-ban új kategóriával, a nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok osztályával bővült a radioaktív hulladékok köre. Az ezek számára kialakítandó tárolók létesítése és üzemeltetése is az RHK Kft. feladata lesz.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-t 1998-ban alapították, alapfeladata a radioaktív hulladékok elhelyezése, a kiégett üzemanyag átmeneti tárolása, végleges elhelyezése, a tárolók üzemeltetése, valamint kapcsolódó beruházások bonyolítása és a nukleáris létesítmények leszerelése. 2018-ban közvélemény-kutatás erősítette meg, hogy a társaság tevékenységének társadalmi elfogadottsága továbbra is magas.

Neked ajánljuk
12 ezren szedik a szemetet az utak mentén Tippeket ad a „Maradék nélküli” fogyasztáshoz a Nébih Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének Közel 2000 új villanyautó került a magyar utakra az állami támogatásnak köszönhetően A csodavárás buktatóiról
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam