2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi köze a bokszeralsónak a tengerek megtisztításához?

Természetes kabátbélés bölényszőrből. Férfialsónadrág újrafeldolgozott műanyag halászhálóból. Ruhaipari szereplők eddig felhasználatlan anyagokat vonnak be a termelési folyamatokba, hogy saját területükön hozzák létre a körforgásos gazdaság zárt ciklusú működését, kiküszöbölve a hulladékképződést.

Bokszeralsó műanyag halászhálóból

Az ipari méretekben űzött halászat rengeteg kárt okoz a tengerekben, mert a műanyag hálók nem csak halászható élőlényeket fognak be, emellett leszakadnak, leszállnak a tengerfenékre, és akadályozzák mozgásukban az élőlényeket.

Jelenleg 640 000 tonnányi halászháló hever a tengerekben.

Környezettudatos férfiaknak ajánljuk az újrafeldolgozott tengeri hulladékból készült alsónadrágot Fotó: Arvin Goods

Az Arvin Goods divatcég azzal járul hozzá az óceánok megtisztításához, hogy bokszeralsói gyártásához a begyűjtött halászhálók, kidobott szőnyegek és különféle kelmék maradékainak újrafeldolgozásából készült Econyl nevezetű anyagot használja fel.

Kabátbélés bölényszőrből

Az amerikai United by Blue (UBB) nevű cég szintén fenntartható termelésre szakosodott, vagyis újrahasznosított anyagokat igyekszik minél többféle módon beépíteni a ruháiba. Kabátokat, zoknikat, kalapokat, kesztyűket és takarókat kínálnak, mindet természetes anyagokból.

Minden egyes árucikkükkel 0,45 kilogramm szemetet vonnak ki a természetből.

Az UBB újdonsága, hogy a téli kabát bélésének készítéséhez, valamint mellényekhez az USA-ban szép számmal élő bölények szőrét használják, amit az állattenyésztők eddig egyszerűen eldobtak. 

A cég vezetője azzal indokolta a választást, hogy továbbra is problémás kacsa- és lúdtollal megoldani a bélést, mivel még mindig nem garantálható, hogy humánus körülmények között tenyésztett és megkopasztott szárnyas jószágokból ered a toll – ez is fenntarthatósági szempont. A bivalyszőr erénye, hogy hipoallergén, hőtároló tulajdonsággal bír, és könnyű matéria.

Az újfajta bélésű kabátot egyelőre csak két helyen árusítják Amerikában (New Yorkban és Philadelphiában), de a divatiparban egyre több olyan természetes anyag fog megjelenni, melyek használatára eddig nem gondoltak a tervezők.

Neked ajánljuk
Kevesebb műanyaggal működik a Spar logisztikai központja Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert Növényi alapú bankkártyával rukkolt elő az OTP Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: piacesfprofit.hu
Vissza
Hírfolyam