2020. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Finnországban lebomló szívószál készül

Újrahasznosítható és biológiailag lebomló szívószálat fejleszt a finn Stora Enso, a világ egyik legnagyobb papírgyára, amely a Sulapac nevű helyi startup vállalkozással együttműködve veszi fel a harcot a műanyagszennyezés globális problémájával.

Az új szívószál, amely a tervek szerint 2019 második negyedévében kerül forgalomba, fából és természetes kötőanyagokból készül, ami azt jelenti, hogy újrahasznosítható, illetve a tengervízbe kerülve lebomlik. Suvi Haimi, a Sulapac alapítója és vezetője  közleményében elmondta:

több milliárd műanyag szívószálat gyártanak és használnak hetente. A mi fejlesztésünk a világ legfenntarthatóbb szívószála, amely ipari mennyiségben előállítható.

Az új szívószál prototípusát a startup cégeknek rendezett Slush nevű eseményen mutatták be Helsinkiben.

Fotó: Stora Enso/facebook.com

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése október végén megszavazta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokról szóló javaslatot. Az egyszer használatos műanyag termékek árusításának betiltása azt a célt szolgálja, hogy nagyobb nyomást gyakoroljanak a gyártókra az újrahasznosítás terén az óceánok megtisztítása érdekében.

Neked ajánljuk
Óvatosan a bioműanyaggal! Megkezdődik az illegális szemétlerakók felszámolása Megkezdődött a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt végrehajtásának előkészítése Ehető vadon termő növények a tányéron Az őshonos emlősök negyede a kihalás szélére került Angliában
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam