2019. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Finnországban lebomló szívószál készül

Újrahasznosítható és biológiailag lebomló szívószálat fejleszt a finn Stora Enso, a világ egyik legnagyobb papírgyára, amely a Sulapac nevű helyi startup vállalkozással együttműködve veszi fel a harcot a műanyagszennyezés globális problémájával.

Az új szívószál, amely a tervek szerint 2019 második negyedévében kerül forgalomba, fából és természetes kötőanyagokból készül, ami azt jelenti, hogy újrahasznosítható, illetve a tengervízbe kerülve lebomlik. Suvi Haimi, a Sulapac alapítója és vezetője  közleményében elmondta:

több milliárd műanyag szívószálat gyártanak és használnak hetente. A mi fejlesztésünk a világ legfenntarthatóbb szívószála, amely ipari mennyiségben előállítható.

Az új szívószál prototípusát a startup cégeknek rendezett Slush nevű eseményen mutatták be Helsinkiben.

Fotó: Stora Enso/facebook.com

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése október végén megszavazta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokról szóló javaslatot. Az egyszer használatos műanyag termékek árusításának betiltása azt a célt szolgálja, hogy nagyobb nyomást gyakoroljanak a gyártókra az újrahasznosítás terén az óceánok megtisztítása érdekében.

Neked ajánljuk
A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Ne bomoljunk, az ilyen zacskó nem lehet megoldás! Szigorral és piacképes helyettesítő termékekkel az egyszer használatos műanyag ellen Kárpátalja, Ökörmezői járás (képgaléria) Küzdelem az illegális fakitermelés ellen
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam