2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégsem sikerül eltakarítani a nagy csendes-óceáni szemétszigetet?

Két hónappal a különleges hulladékgyűjtő üzembe állítása után a The Ocean Cleanup-projekt bejelentette: nem a tervek szerint alakul a csendes-óceáni szemételtakarítás.

Bár a rendszer megfogja a műanyagot, de nem tartja azt meg. Boyan Slat, a projekt alapítója előre nem látható problémákról beszélt, amelyek azonban szerinte megoldhatók.

A System 001 rendszer túl lassan mozog a vízben. Ennek pontos oka egyelőre nem ismert, a probléma nem jelentkezett sem a tesztelések, sem a számítógépes modellezések során.

A rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és egy három méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A filter által kiszűrt szemetet hajók szállítják a partokra Fotó: The Ocean Cleanup/youtube.com

Ahhoz, hogy a The Ocean Cleanup működjön, a rendszernek gyorsabban kell haladnia a vízen, mint a műanyaghulladéknak, amelyet el kell fognia. A rendszer lassúságának okai a szél és a hullámok lehetnek. A projekt munkatársa szerint egy másik ok lehet, hogy a cső végei hullámszerű mozgást végeznek, ami lelassítja a rendszert.

A problémát első körben a rendszert alkotó cső által felvett U alak módosításával próbálják kezelni, de további lehetséges megoldások kidolgozása is folyamatban van. Sürget az idő, hiszen amíg a prototípusnak tekinthető System 001 nem teljesít megfelelően, nem indulhat be az óceán megtisztítására hivatott rendszer sorozatgyártása.

Fotó: www.theoceancleanup.com
Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: librarius.hu
Vissza
Hírfolyam