2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több forrás juthat ártalmatlanításra

Emelkedik a termékdíjköteles cikkek begyűjtésének támogatási kerete.

Magyarországon több környezetszennyező árucikk gyártása termékdíjköteles.

Ide tartozik például a gumiabroncs, az akkumulátor, a nejlonzacskó, irodai és reklámhordozó papírok, illetve a kőolajtermékek és az elektronikai berendezések.

A korábbi évek során az erre szolgáló keret hullámzóan bár, de csökkent. A 2012-es több mint 15 milliárd után 2014-re már csak kevesebb mint 10 milliárdot biztosítottak e célra. Most hárommilliárd forinttal 17,65 milliárdra bővíti a kormány a termékdíjköteles cikkek gyűjtéséhez és kezeléséhez biztosított jövő évi támogatási keretet.

A használt gumiabroncsnak komoly piacot jelenthetne például az őrleményből készült, a ráhajtó autót kevésbé megdobó útpadka vagy épp az aktívszén-gyártás Fotó: pixabay.com

A mostani nagy arányú emelést ugyanakkor a Népszava által megkérdezett szakértő csak látszólagos sikerként értékelte, mivel attól tart, hogy a termékdíjakból származó évi közel százmilliárdos állami bevétel nem a hulladékok ártalmatlanítására fordítódik.

Neked ajánljuk
Törvénytelenül utazott keletre az olasz hulladék Szemétben fuldokolnak az egri szőlők A netezés környezeti következményei Új környezetvédő mesekönyv: Amikor a kukák világgá mentek Sterilizálják Pablo Escobar vízilovainak túlszaporodott leszármazottait (videóval)
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam