2019. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több forrás juthat ártalmatlanításra

Emelkedik a termékdíjköteles cikkek begyűjtésének támogatási kerete.

Magyarországon több környezetszennyező árucikk gyártása termékdíjköteles.

Ide tartozik például a gumiabroncs, az akkumulátor, a nejlonzacskó, irodai és reklámhordozó papírok, illetve a kőolajtermékek és az elektronikai berendezések.

A korábbi évek során az erre szolgáló keret hullámzóan bár, de csökkent. A 2012-es több mint 15 milliárd után 2014-re már csak kevesebb mint 10 milliárdot biztosítottak e célra. Most hárommilliárd forinttal 17,65 milliárdra bővíti a kormány a termékdíjköteles cikkek gyűjtéséhez és kezeléséhez biztosított jövő évi támogatási keretet.

A használt gumiabroncsnak komoly piacot jelenthetne például az őrleményből készült, a ráhajtó autót kevésbé megdobó útpadka vagy épp az aktívszén-gyártás Fotó: pixabay.com

A mostani nagy arányú emelést ugyanakkor a Népszava által megkérdezett szakértő csak látszólagos sikerként értékelte, mivel attól tart, hogy a termékdíjakból származó évi közel százmilliárdos állami bevétel nem a hulladékok ártalmatlanítására fordítódik.

Neked ajánljuk
Online tartalmakkal az illegális hulladéklerakók ellen Szemétlerakónak használnak egy boszniai folyót Flashmobokkal az agyoncsomagolás ellen Kárpátalja, Ökörmezői járás (képgaléria) Küzdelem az illegális fakitermelés ellen
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam