2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak Pest megyében küzdenek a szemétszállítással

Nem csak Pest megyében vannak gondok a hulladékkal, Kőszegen és Szombathelyen is problémás a helyzet.

Kőszegen évtizedeken keresztül az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő cég, a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. (magyarul: városgondnokság) szállította a lakossági hulladékot.

A szemétszállítás központosításával, 2017. május elsejével papíron a STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. vette át a feladatot. A tényleges munkát, alvállalkozóként, továbbra is a kőszegi városgondnokság végezte el.

Ez változott november 15-ével. A képviselő-testület egyhangú döntéssel kiszállt a szemétszállításból, mivel nem kívánta tovább finanszírozni a feladatot.

Ugyanis nem kevesebb mint 50 millió forinttal tartozik Kőszegnek az STKH. Ez a hulladékszállítás éves költségének csaknem fele. A képviselő jelezte, az STKH-nak pedig a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) tartozik.

Szombathelyen a város száll be

Az NHKV nemfizetése miatt Szombathelyen ugyancsak bedőlne az önkormányzati hulladékszállító cég, ha a város nem segítené ki 500 millió forintos tagi kölcsönnel. A Szomhull egy technikai cég. A munkát valójában továbbra is a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő SZOVA Zrt. végzi alvállalkozóként, amely ezért a Szomhullnak nyújtja be a számlát.

A Szomhull november 15-én 734 millió forinttal tartozott a SZOVA-nak. Amennyiben a Szomhull a most kapott tagi kölcsönből nem tudná legalább a lejárt számlákat kifizetni a SZOVA-nak, akkor az dőlne be.

Nemcsak az a gond, hogy az NHKV hatalmas csúszásokkal és akadozva fizet, hanem az, hogy kevesebbet fizet, mint amennyibe ténylegesen a szemétszállítás kerül.

Tavaly év végén korrigált az NHKV, és utólag kifizette a különbözetet. A mostani helyzeten azonban az utólag megérkező pénz sem sokat segítene.

A Szomhull a tagi kölcsönt kérő beszámolóban maga hívja fel a figyelmet arra, hogy változatlan jogi és pénzügyi feltételek mellett a veszteség újratermelődik, ezért egy év múlva ismét kérnek ötszázmilliót. Így középtávon is masszív veszteségre lehet számítani.

Szombathely Fotó: Pan Peter/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: magyarnarancs.hu
Vissza
Hírfolyam