2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Természetes műanyag – hínárból

Sokan tartottak attól, hogy a környezetbarátnak szánt bioműanyagok térnyerése túl sok víz- és termőföldhasználattal jár majd – lehet, hogy ezt mégis sikerül elkerülnünk.

A hagyományos, kőolajtermékekből készült műanyagok nemcsak lassan bomlanak le, de a gyártási folyamat során is kémiai szennyező anyagok keletkeznek melléktermékként. A bioműanyag ugyan nem igényel kőolajat, és gyorsan lebomlik, ám az alapanyagot általában termőföldeken, öntözéssel termesztik.

Izraeli kutatók bejelentették, találtak egy nagyon sós vízben élő tengeri algát, amelyből biopolimereket, azaz könnyen lebomló műanyagot lehet gyártani.

Fotó: Airickson/Wikimedia Commons

A szakértők most azon dolgoznak, hogy megtalálják a különböző tulajdonságokkal bíró műanyagok előállításához a legmegfelelőbb baktériumokat és algákat – számolt be az MTI nyomán az index.hu.

Neked ajánljuk
Mire nem lehet jó a műanyag! Műanyaghulladékért élelmet kínál egy indiai kávézó Mi lenne, ha a termékeket egyszerűen egymásba csomagolnánk? Mesehősök és műanyag szörnyek – újra Szamárfül fesztivál Dániában készült felvételekkel illusztrálta a norvégiai „bálnamészárlást” a brazil elnök
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam