2020. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Természetes műanyag – hínárból

Sokan tartottak attól, hogy a környezetbarátnak szánt bioműanyagok térnyerése túl sok víz- és termőföldhasználattal jár majd – lehet, hogy ezt mégis sikerül elkerülnünk.

A hagyományos, kőolajtermékekből készült műanyagok nemcsak lassan bomlanak le, de a gyártási folyamat során is kémiai szennyező anyagok keletkeznek melléktermékként. A bioműanyag ugyan nem igényel kőolajat, és gyorsan lebomlik, ám az alapanyagot általában termőföldeken, öntözéssel termesztik.

Izraeli kutatók bejelentették, találtak egy nagyon sós vízben élő tengeri algát, amelyből biopolimereket, azaz könnyen lebomló műanyagot lehet gyártani.

Fotó: Airickson/Wikimedia Commons

A szakértők most azon dolgoznak, hogy megtalálják a különböző tulajdonságokkal bíró műanyagok előállításához a legmegfelelőbb baktériumokat és algákat – számolt be az MTI nyomán az index.hu.

Neked ajánljuk
A tengert szennyező mikroszálak zöme nem műanyag – de ez nem jelenti, hogy megnyugodhatunk A Klíma- és természetvédelmi akcióterv hulladékkal kapcsolatos intézkedéseinek megvalósítása Hangolódj mosogatószappannal a műanyagmentes júliusra A COVID–19-járvány tanulságai és egyes fenntarthatósági vonatkozásai Már Japánban is fizetni kell a műanyag szatyrokért
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam