Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 8., Dénes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyaghulladék és újrahasznosítás az EU-ban

Európában a műanyaghulladék kevesebb mint egyharmadát hasznosítjuk újra – a hulladék sorsa számokban.

Az infografikán összefoglalalásra kerültek a legfontosabb tények és adatok a folyamattal kapcsolatban.

Európában az energetikai hasznosítás az egyik legnépszerűbb formája a műanyaghulladék megsemmisítésének, ezt követi a szemétlerakók elhelyezése, és csupán az összes műanyaghulladék 30 százalékát hasznosítjuk újra, ennek mértéke országonként változik.

Forrás: Eurostat

Az újrahasznosítás miatt összegyűjtött műanyagszemét felét EU-n kívüli országokba szállítják, mert az EU-n belül erre kevés lehetőség, technológia és forrás áll rendelkezésre. Korábban a szemét nagy részét Kínába szállították, de ezt nemrégiben betiltották, ezért sürgősen másik megoldás után kell nézni.

Az, hogy a műanyaghulladék újrahasznosítási mértéke Európában igen alacsony, nemcsak a gazdaságot érinti rosszul, de a környezetre is negatív hatással van.

A legfőbb tényező, amely megnehezíti a műanyagok újrahasznosítását, az az újrahasznosított termékek minősége és ára, a folyamathoz ugyanis sok újrahasznosított műanyagra van szükség, a szabályok szigorúak, az eljárás pedig drága. Ezért a műanyagok mindössze 6 százalékát használják fel erre a célra.

A képviselők szeptemberben elfogadtak egy stratégiát, amely szerint 2030-ra minden műanyagcsomagolásból származó hulladékot újra kell hasznosítani. Ehhez azonban további lépésekre van szükség, hogy a piac jobban megnyíljon az újrahasznosított műanyagok előtt.

Neked ajánljuk
Ígéretes baktériumra bukkantak egy hulladéklerakónál A lomok egyelőre maradnak az otthonokban Hol tart a körkörös gazdaság kiépülése? Járványban sem kell az egyszer használatos eszközök felé fordulni Virtuális sétára fel!
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam