2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nedves törlőkendő a csatornahálózatok legnagyobb ellensége

A vízművek szakemberei mindenhol küzdenek a dugulásokkal, amelyek valójában elkerülhetők lennének, ha körültekintőbben szabadulnánk meg a fürdőszobai hulladéktól.

A csatornaeldugulások fő oka az, hogy a nedves törlőkendőket – amelyek poliészterből készülnek, és milliónyi vegyi anyaggal impregnált mikroszálat tartalmaznak, ezért biológiailag nem bomlanak le – a WC-be dobja a lakosság, így az felhalmozódik, és nagyon rövid idő alatt duguláshoz vezet.

Ezek a tárgyak sokkal könnyebbé teszik az életet, viszont kevesen tudják, vagy kevesen veszik figyelembe, hogy állandó környezetszennyezési forrást jelentenek, és komoly problémákat okozhatnak, ha nem a megfelelő helyre dobják el azokat.

A nedves törlőkendők világszerte hatalmas károkat okoznak, Angliában már a betiltásukat tervezik. Addig is a gyártóknak és a kereskedőknek minél pontosabban fel kell tüntetniük a csomagoláson, hogy hova lehet kidobni őket Fotó: Your Best Digs/flickr.com

„Leginkább nedves szalvéták, pelenkák, fehérneműk, személyi higiéniai cikkek vagy műanyag zacskók találhatók a csatornahálózatban. Mindez eldugaszolja a csöveket, és a szivattyúállomások elzáródását okozhatja, és okozza is sok esetben” – fogalmaz például az aradi vízművek közleménye.

A szakemberek fontosnak tartják, hogy odafigyeljünk – mindenki a saját otthonában –, mit dobunk a WC-tartályba. Igyekezzünk csak a WC-papírt bedobni, minden egyébnek ott van a szemetes. Kíméljük a csatornarendszert a saját magunk és környezetünk egészsége érdekében is.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: nyugatijelen.com
Vissza
Hírfolyam