2019. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nedves törlőkendő a csatornahálózatok legnagyobb ellensége

A vízművek szakemberei mindenhol küzdenek a dugulásokkal, amelyek valójában elkerülhetők lennének, ha körültekintőbben szabadulnánk meg a fürdőszobai hulladéktól.

A csatornaeldugulások fő oka az, hogy a nedves törlőkendőket – amelyek poliészterből készülnek, és milliónyi vegyi anyaggal impregnált mikroszálat tartalmaznak, ezért biológiailag nem bomlanak le – a WC-be dobja a lakosság, így az felhalmozódik, és nagyon rövid idő alatt duguláshoz vezet.

Ezek a tárgyak sokkal könnyebbé teszik az életet, viszont kevesen tudják, vagy kevesen veszik figyelembe, hogy állandó környezetszennyezési forrást jelentenek, és komoly problémákat okozhatnak, ha nem a megfelelő helyre dobják el azokat.

A nedves törlőkendők világszerte hatalmas károkat okoznak, Angliában már a betiltásukat tervezik. Addig is a gyártóknak és a kereskedőknek minél pontosabban fel kell tüntetniük a csomagoláson, hogy hova lehet kidobni őket Fotó: Your Best Digs/flickr.com

„Leginkább nedves szalvéták, pelenkák, fehérneműk, személyi higiéniai cikkek vagy műanyag zacskók találhatók a csatornahálózatban. Mindez eldugaszolja a csöveket, és a szivattyúállomások elzáródását okozhatja, és okozza is sok esetben” – fogalmaz például az aradi vízművek közleménye.

A szakemberek fontosnak tartják, hogy odafigyeljünk – mindenki a saját otthonában –, mit dobunk a WC-tartályba. Igyekezzünk csak a WC-papírt bedobni, minden egyébnek ott van a szemetes. Kíméljük a csatornarendszert a saját magunk és környezetünk egészsége érdekében is.

Neked ajánljuk
A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Ne bomoljunk, az ilyen zacskó nem lehet megoldás! Szigorral és piacképes helyettesítő termékekkel az egyszer használatos műanyag ellen Kárpátalja, Ökörmezői járás (képgaléria) Küzdelem az illegális fakitermelés ellen
Tovább a forrásra: nyugatijelen.com
Vissza
Hírfolyam